Slapen met make-up

Datum16 September 2015

 

WAAROM SLAPEN MET MAKE-UP zo SLECHT VOOR JE huid IS

Een lange vermoeide dag, of lekker op stap geweest en laat thuis. Niet iedereen heeft er dan nog zin in om haar make-up er af te halen. Maar voor een mooie huid is dat juist ontzettend belangrijk. Waarom? We vertellen het aan je..

 

1. Vrije radicalen

Wanneer je met make-up op slaapt kunnen de vrije radicalen de huid onnodig beschadigen. Dit geldt ook voor dames die geen make-up dragen en de huid 's avonds niet reinigen. Er blijven afvalstoffen en slechte bacteriën achter op de huid. Hierdoor verslapt de huid en krijg je eerder een gevoelige huid.

 

2. Onzuiverheden
Door het niet verwijderen van de make-up blijft de huid afgesloten. Dit zorgt ervoor dat onzuiverheden ontstaan en ook de porie structuur verslapt en dus grover wordt.

 

3. Irriterend

Slapen met make-up werkt ontzettend irriterend. Vooral als je de oogmake-up laat zitten. Er komt altijd wat van de eyeliner en mascara in de ogen. 'S nachts slaap je met de ogen dicht. Je knippert het vuil dus niet uit de ogen. Hierdoor kan je 's ochtends wel eens wakker worden met erg geïrriteerde ogen omdat de make-up resten met irriterende bacteriën langer in de ogen zijn blijven zitten.

 

4. Afgebroken wimpers

De wimpers breken sneller af als je een dikke laag mascara laat zitten.

 

5. Ontstoken haarzakjes
Doordat oogmake-up de haarzakjes volledig afsluiten kunnen deze verstopt raken. Dit kan een flinke oogontsteking opleveren.

6. Belemmering van het herstel
Men noemt slapen altijd een schoonheidsslaapje. Dit is niet voor niks. Je wordt slapend mooi. 'S nachts gaat de huid op de 'herstel modus'. Maar door het niet reinigen van de huid 's avonds belemmer je dit proces om te herstellen. Dit komt omdat vrije radicalen en de make-up in de weg zitten. De huid krijgt geen zuurstof voor het herstel, want zonder zuurstof is er geen verbranding.

 

7. De huid krijgt onvoldoende werkstoffen
Omdat je 's avonds voor het slapen gaan de huid niet reinigt, gebruik je hoogstwaarschijnlijk ook geen verzorgende crème. 'S avonds neemt de huid de meeste werkstoffen op en kan de huid optimaal herstellen. Door tekortkoming van die werkstoffen uit de crème kan het herstelproces vertraagd worden. Werkstoffen in een crème zorgen ervoor dat de cel vernieuwing gestimuleerd wordt. Tekortkoming zorgt voor een verslapte en ge-dehydrateerde huid. 

 

 

De nachtdienst

Wat doet slaap eigenlijk met de huid? We gaan er hier van uit dat je rond 23:00 uur op bed gaat en om 7/8 uur wakker wordt..

24:00 uur: De celdeling wordt actief. De huid begint met regenereren en aanmaken van collageen. Ga je dus later op bed, loopt je huid deze actieve uurtjes mis!

03:00 uur: Je herstelmechanisme werkt nu het meest optimaal. Belangrijke aanpak van herstel zijn onzuiverheden, huid irritaties en lijntjes.

04:00 uur: Je huid gaat alle vitamines en mineralen opnemen uit de crèmes en serums die je gebruikt.

06:00 uur: Je lichaam gaat hormonen en afvalstoffen afscheiden die vocht vast houden. Dit verklaart soms waarom je huid (vooral rondom de ogen) er in de ochtend wat 'opgeblazen' uit kan zien.

 

Zorg ervoor dat je voor je gaat slapen genoeg water drinkt, de huid reinigt maakt en voeding (cème) aan brengt. Doe je dat niet, dan wordt de nachtdienst van de huid minder effectief. De huid herstelt niet goed en zal sneller geïrriteerd zijn. Weinig slaap verslechterd de huid, omdat deze niet genoeg kan herstellen. Reinig ook 's ochtends de huid om alle afvalstoffen (zweet, hormonen, talg en ander vuil) weer van de huid te wassen die tijdens het herstel proces op de huid zijn gekomen.

 

 

 "Met make-up slapen heeft een afsluitend effect. Het vormt een barrière over het huidoppervlak. Irriterende stoffen worden ingesloten waardoor allergische reacties verergeren en vocht regulerende crèmes niet worden opgenomen"

 

 

Terug naar overzicht