Collageen

Datum12 March 2015

 

Wat is collageen?

 

Collageen in onze huid is verantwoordelijk voor de stevigheid en kracht in de huid. Het is een eiwit dat gemaakt wordt door de fibroblasten en ze zorgen voor de “vulling” in onze huid. Collageen vezels maken we zelf aan maar na ons 25ste levensjaar neemt dit langzamerhand af. Wanneer de productie van collageen afneemt zal de stevigheid in onze huid minder worden en zal de huid slapper worden en rimpels vertonen.

 

Bij het ouder worden, worden de collageenvezels ook harder en gaan ze aan elkaar plakken (lees: versuikering. Dit is het samen klonteren van de collageen vezels). De gehele structuur ervan wordt stijver en verliest aan elasticiteit.Daarnaast kunnen we collageen vergelijken met een tompouce. Wanneer we de vulling tussen de tompouce weg eten zakt het koek dakje vanzelf in. Wanneer collageen in onze huid minder word aangemaakt zal onze huid dus ook in zakken en in combinatie met de versuikering van collageen vezels zullen er rimpels ontstaan.

 

Hoe komt het nu dat het collageen in de huid afneemt?

 

Collageen is erg gevoelig voor erosie: dat wil zeggen dat het erg gevoelig is voor blootstelling aan de zon, rekken en strekken van de huid (het gaat slijten). Ook kunnen wondjes en littekenvorming de collageen productie aantasten. Wanneer je dus last hebt (gehad) van acne zal de collageen productie in de huid sneller afnemen.

 

Hoe beschermen we ons collageen?

 

Voornamelijk is het ontzettend belangrijk om onze huid te beschermen tegen de zon en andere heftige weersinvloeden. Daarnaast wordt vitamine C als co-enzym ingezet die ook weer de collageen vezels zal beschermen. Dus goed smeren! Onderaan vind je onze Babor aanraders!


1463202 3

 

Voeding

Maar vergeet niet om ook op je voeding te letten! Neem ontzettend veel vitamines en mineralen tot je uit groenten en fruit. Hierin zitten antioxidanten die je huid helpen met het bestrijden tegen de vrije radicalen.

 

Let hierbij vooral op de vitamines A, C en E.

Vitamine A (ook wel bekent als retinol): Stimuleert het vernieuwingsproces van de cellen. Daardoor wordt nieuwe collageen ook weer aangemaakt. Eet vette vis, wortelen, abrikozen en pompoen.

Vitamine C: Werkt regenererend, herstelt pigmentvlekjes en beschermt je huid. Supersterk antioxidant. Vitamine C vind je in bijna alle groente en fruitsoorten (vooral de groene groentes en de kool soorten). Omdat groente en fruit vaak onrijp wordt geplukt en de vitamine C pas  gevormd word in de laatste fase van het rijpen, is het erg moeilijk om dit binnen te krijgen via je voeding. Je kunt vitamine C dus het beste nemen via voedingssupplementen. Veel mensen hebben een hoog tekort aan vitamine C.

Vitamine E: De opruimer als het aankomt op vrije radicalen. Deze zullen je huid dus beschermen tegen de oxidatie. Vitamine E vind je in vette vis, noten, peulvruchten koudgeperste olie, zaden en pitten.

 

Stop daarnaast met het nuttigen van suiker, koffie, verzadigde vetten (vooral transvetten), alcohol en stop met roken.

Weet dat rimpels nooit kunt tegengehouden kunnen worden, maar we kunnen het wel vertragen.

 

Wat moet er gesmeerd worden?

 

Een goede zonnefilter is noodzakelijk om je huid tegen de schade te beschermen. De SPF 50 balm van Doctor Babor: Een Zonnebalsem voor het gezicht met hoge beschermingsfactor en een uitgebalanceerde verhouding van UV-A en UV-B filters. Uitstekend voor de bescherming van de huid na een cosmetische microdermabrasie behandeling of chemische peelings. Vrij van geurstoffen.

Smeer met de Collageen booster cream: Met de collageen booster peptiden en tripeptide-2 stimuleer je de collageen aanmaak en voorkom je de afbraak van collageen vezels. Het hyaluronzuur in dit product bindt vocht in de huid wat resulteert tot een zichtbaar en voelbaar gladdere huid.

Als serum zal je kunnen kiezen uit de Vitamin C booster serum (vitamine C) of de Retinew A16 booster serum (vitamine A) afhankelijk van de behoeftes van de huid.

Nog meer stimulatie van collageen?
Wat dacht je van ampullen? De Collageen booster fluid of de Hyaluronic collageen booster fluid

 

Wat mooie behandelingen zijn om het collageen in de huid te stimuleren vind je hier.

 

Terug naar overzicht