Spinnaevi

Synoniemen: spider naevus, naevus araneus, spinnaevi

Wat is het?
Een spinnekop (spider naevus, naevus araneus) is een algemeen voorkomende goedaardige afwijking van bloedvaatjes in de huid. Spinnenkopjes komen zowel bij kinderen als jong-volwassenen veel voor.

Hoe ziet het eruit?
De afwijking bestaat uit een centrale rode verhevenheid (de ‘kop van de spin’) die meestal zo groot is als een speldenknop. Vanuit dit centrum waaieren een aantal haarfijne bloedvaatjes uit (de ‘pootjes van de spin’). De roodheid is wegdrukbaar, d.w.z. dat door op de plek te drukken het bloed uit de vaatjes kan worden geduwd. Bij loslaten vullen de vaatjes zich weer onmiddellijk. De voorkeursplek voor spinnenkopjes is het gelaat.

Wie krijgt het?
Hoewel spinnenkopjes op elke leeftijd kunnen voorkomen worden ze toch vooral bij (jonge) kinderen en jong-volwassenen gezien. Ook bij zwangeren komen ze regelmatig voor. Bij andere volwassenen is het een minder algemeen fenomeen. Soms kunnen spinnenkopjes in het kader worden gezien van interne ziekten zoals levercirrhose.

Hoe ontstaat het?
Een spinnenkop ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje van de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt is niet duidelijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Spinnenkopjes zijn zo algemeen voorkomend en karakteristiek dat de diagnose op het blote oog gesteld kan worden.

Hoe wordt het behandeld?
Hoewel de plekjes volkomen onschuldig zijn wordt toch vaak om behandeling van de spinnenkopjes verzocht. Spontane genezing komt soms voor bij jonge kinderen en zwangeren die spinnekopjes hebben ontwikkeld. Het wordt behandeld met de Bioskin smoother. Het spinnekopje wordt gecoaguleerd en zal na 2 weken verdwijnen.


De Behandeling

Per 15 minuten € 40,-
Inclusief intake en controle  
Per spider naevus
€ 15,-

 

voor een afspraak kan je ons bellen op 0597 552515 of online boeken:

Ben je nieuw? Maak dan kennis met ons instituut en boek de kennismakingsbehandeling!