Syringomen

Wat zijn syringomen?
Syringomen zijn goedaardige tumoren uitgaande van de afvoergangetjes van zweetkliertjes in de huid. Deze tumoren worden vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaan ze rond de puberteit.

Hoe ontstaan syringomen?
Waarom de ene persoon syringomen krijgen en de andere niet is onbekend. Omdat de aandoening vaak rondom de puberteit ontstaat en meestal bij vrouwen optreedt is in het verleden gedacht aan hormonale factoren. Deze theorie is tot nu toe nog onvoldoende hard gemaakt. Syringomen kunnen in de familie voorkomen.

Hoe zien syringomen eruit?
Syringomen zijn ronde tot ovale huidkleurige of doorzichtige kleine bultjes (maximaal enkele millimeters groot) op en rondom de oogleden. Deze huidtumortjes worden soms ook gezien in de oksels, rondom de navel, op de hals en de borst en in de schaamstreek (bij vrouwen op de grote schaamlippen). Gelijksoortige afwijkingen kunnen rond de puberteit vrij plotseling in grote aantallen optreden aan de voorzijde van de romp. Men spreekt dan van “eruptieve syringomen”. De bultjes geven doorgaans geen klachten, zoals jeuk en pijn, maar zijn voor sommigen wel cosmetisch storend.

syringomen

 

Hoe wordt de diagnose van syringomen gesteld?
Meestal wordt er een huidbiopsie afgenomen omdat de afwijking kan lijken op andere tumortjes uitgaande van de huidaanhangsels.

Wat is de behandeling van syringomen?
In ons instituut kan je de syringomen weg laten branden d.m.v. elektrocoagulatie. Er is hiermee kans op littekentjes in de huid. Deze zijn vrijwel onzichtbaar.
Ondanks een eerdere geslaagde therapie kunnen de afwijkingen toch weer terugkomen.

Wat kan je zelf doen aan syringomen?
Er bestaan geen maatregelen die je kunt nemen om het ontstaan dan wel het beloop van deze huidtumortjes te beïnvloeden. Make-up aanbrengen mag altijd.

Gaan syringomen vanzelf weg?
Syringomen zullen nooit spontaan verdwijnen maar zullen altijd goedaardig blijven. Er is nog nooit een huidkanker uit ontstaan.


Je kan online jouw afspraak boeken of ons bellen op 0597-552515