Comedonen

Bijna iedereen heeft of kent ze wel: comedonen, beter bekend als mee-eters, blackheads of whiteheads. Maar de ene mee-eter is de andere niet. Waar komen ze vandaan, en nog belangrijker: Hoe krijg je ze weer weg?

Hoe ontstaan comedonen?

De poriën in de huid kunnen verstopt raken doordat er teveel talg en hoornstof zich op gaat hopen. De porie krijgt een verwijde opening en krijgt een zwart kopje, de zogenaamde blackhead. De zwarte kleur is het resultaat van het pigment melanine dat zich in de mee-eter bevindt. In andere gevallen is de opening juist vernauwd, en is het kopje wit, oftewel de whitehead. Deze vorm lijkt sterk op een gerstekorrel. De meeste mensen ervaren het probleem op de neus, maar comedonen komen ook vaak voor op de rug, op het voorhoofd en in of achter de oren. Vaak ontstaan de eerste mee-eters tijdens de pubertijd als een kenmerk van acne vulgaris. Doordat pubers hun huid en eventueel make-up niet goed reinigen verergeren de verstoppingen van de poriën zich. Comedonen komen naast acne vulgaris ook voor bij steenpuist ontstekingen, steroïdacne, chlooracne, bepaalde types huidveroudering en door een aangeboren aanleg. Oorzaken zijn stress, hormonen, psychologische aandoeningen, hygiëne problemen of erfelijkheid.

Wat de oorzaak ook is, mee-eters kunnen flink vervelend zijn. Wellicht heeft u wel eens geprobeerd om zelf de comedonen aan te pakken door ze uit te knijpen of met poriënstrips aan de slag te gaan. Helaas maakt u het probleem hiermee vaak groter doordat de huid beschadigt, het littekens veroorzaakt en u onhygiënisch te werk gaat. Voor een deskundige behandeling bent u bij ons aan het goede adres!

Bye bye comedonen!


voor een afspraak kunt u ons bellen op 0597-552515 of online boeken: