Wat vertellen jouw rimpels?

Datum24 November 2015

 

Er bestaan verschillende soorten rimpels. Wist je dat je van je rimpels af kan lezen wat de probleemzones zijn in jouw huid? Wist jij bijvoorbeeld het verschil tussen horizontale rimpels en verticale rimpels in je gezicht?

 

 

blog rimpels het huidionstituut schoonheidssalon oostwold oldambt groningen leek

 

Verticale rimpels

Rimpels die verticaal in het gezicht tevoorschijn komen zijn vaak een teken van collageen afbraak. In dit artikel gaan we verder in op wat collageen precies is.

Horizontale rimpels
Horizontale rimpels zijn juist weer een teken van elastine afbraak. Elastine is een eiwit in de huid dat er voor zorgt dat het weefsel weer terug veert in zijn oorspronkelijke staat. Wanneer je dit verliest veert het minder goed terug. Pak je huid maar eens op: Veert het dan mooi terug of blijft het wat staan? Wanneer die mooi terug veert dan is de elasticiteit in jouw huid nog van goede kwaliteit.

 

Grafische rimpels
Grafische rimpels zijn de meest zichtbare rimpels die we hebben. Vaak ontstaan deze rimpels door de zwaartekracht en de afbraak van collageen en elastine. Een voorbeeld van een grafische rimpels is de de neus-lippen-plooi lijn. Vaak komt verslapping voor aan de binnenkant van het gezicht en daar neemt voornamelijk de stevigheid af.

Mimische rimpels
Deze rimpels ontstaan door de spieren in het gezicht. Tegen de zon in kijken, fronzen, geconcentreerd bezig zijn, en de emoties tonen met je gezicht zorgen ervoor dat de elastine vezels belast worden. Hoe meer dit gebeurt, hoe sneller het elastine in de huid afneemt. Na verloop van tijd kunnen deze mimische rimpels ook overgaan in grafische rimpels.

 

Plissé rimpels
Ook wel bekend als de droogte lijntjes. Dit zijn de eerste tekenen van het ouder worden. Door de vochtbalans in de huid goed op peil te houden verzachten we deze rimpels.

 

Putjes in de kin
Wanneer je last hebt van een overbeet kan dit weergeven aan putjes in de kin. Dit komt omdat de stand van je mond dan niet helemaal evenwijdig staat waardoor je andere spiertjes op een verkeerde manier inspant. Dit valt daarom ook onder de mimische rimpels.

 

De huid is net een elastiek
Wist je dat de huid vergeleken kan worden met een elastiek? Wanneer een elastiek in de felle brandende zon ligt of deze heel vaak gebruiken zal het elastiek enorm uitdrogen. Deze wordt droog en trekkerig en verliest zijn spankracht. Dit is precies hetzelfde verhaal bij onze huid. Het vele bewegen en (overmatig) zonnen tast ook de elasticiteit aan.

 

Tegen huidveroudering werken met producten
Reinig dagelijks de huid om alle belastende bacteriën en afvalstoffen van het gezicht te wassen. We moeten de huid stevig houden en stimuleren vanaf de buitenkant. Dat kunnen we doen met crèmes. Zoek een crème die de collageen aanmaak stimuleert, de vocht,- en vethuishouding in balans houdt en daarnaast de huid beschermt tegen alle schadelijke invloeden van buitenaf zoals uitlaatgassen en stralingen.

 

Tegen huidveroudering werken met behandelingen

De beste anti-aging behandeling die wij in huis hebben is Microneedling. Door middel van ultra dunne naaldjes maken wij microperforaties (hele kleine gaatjes) in de huid. Het lichaam beschouwt deze onzichtbare microperforaties als een huidbeschadiging en het natuurlijke herstelmechanisme van de huid wordt gestimuleerd. De aanmaak van collageen en elastine wordt geactiveerd en de regeneratie zal de huid opvullen van binnenuit. Werkzame stoffen in de vorm van subjectables worden hierbij op de huid aangebracht, waarmee we een zeer specifieke en gerichte behandeling op huidconditie kunnen toepassen. Deze werkstoffen treden ook dieper in de huid waardoor de huid nog beter gevoed wordt.

 

Rimpels bestrijden van binnenuit

Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk. Een gezonde levensstijl zorgt voor een goede huidconditie. Zorg voor een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Eet hierbij veel groentes en fruit omdat deze rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Neem hierbij ook extra vitamine C supplementen, vitamine C zorgt voor collageen aanmaak. Voor de huid is het belangrijk om voldoende aminozuren binnen te krijgen. Aminozuren zijn essentieel voor elk stofwisselingsproces in het lichaam. De belangrijkste opgave is het optimale vervoer en opslag van alle voedingsstoffen. Het zijn de bouwstenen voor de eiwitten in de huid. Aminozuren stimuleren ook de aanmaak van collageen en elastine. Aminozuren kan je vinden in dierlijke producten zoals melk, yoghurt, eieren, kwark, vlees, bonen en rijst. Aminozuren kunnen ook in supplement vorm ingenomen worden. 

 

Rimpels gaan hand in hand met suiker

Iedereen is dol op suiker, het geeft energie. Maar suiker is dol op eiwitten. Onze huid bestaat voornamelijk uit eiwitten. Suiker hecht zich aan de verbindende bruggetjes van de collageen vezels. Hierdoor kunnen collageen vezels niet meer soepel langs elkaar bewegen en zullen de bruggetjes stuk breken. Collageen vezels hopen zich op, klonteren samen en er ontstaan rimpels. Een stevige massage, ultrageluid en glycatie beschermende producten kunnen hiertegen ingezet worden.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Wij beantwoorden ze graag! Laat je vraag hier achter.

 

Terug naar overzicht