De vette huid

Datum12 October 2016

 

Hoe herken je een vette huid?

Je huid glimt snel, voornamelijk op je neus, wangen, voorhoofd en kin. In de loop van de dag gaat je huid steeds meer glimmen. De poriën in je gezicht zijn duidelijk zichtbaar en dat komt door de overmatige talg productie wat gestimuleerd kan worden door hormonen. Een vette huid is geen resultaat van een slechte hygiëne wat vaak gedacht wordt. Hoe ouder we worden, hoe meer de vet-productie afneemt. Daarom zie je een vette huid ook sneller bij jongeren. Ook zie je een vette huid sneller bij pubers in verband met veranderingen van de hormoonhuishouding. Een vette huid is vaak erfelijk bepaald. Bij een vette huid heb je sneller last van onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes. Bij een huid met veel onzuiverheden en ontstekingen/pukkels valt de huid vaak onder de term: Acne

 

Verzorgen van je huid
Kies bij een vette huid voor olievrije producten. Een milde reinigingsschuim is erg geschikt voor je huid, kies dan wel 1 zonder zeep. Want een zeep maakt je huid nog vetter. Reinig je huid 's ochtends en 's avonds met deze reinigingsschuim. Kies daarna voor een lotion zonder alcohol om de laatste restjes reinigingsschuim te verwijderen en om de huid voor te bereiden op je dag-/nachtcrème. De crème wordt dan beter opgenomen. Gebruik een vetvrije crème die het talg (eigen huidvet) balanceert en je huid matteert. Sluit af met een SPF 30 in poedervorm

 

Must voor jouw huid
Exfolieer je huid met een fruitzuurpeeling. Een fruitzuurpeeling werkt dieper in de huid dan een gewone peeling en herstelt meteen het vochtgehalte van de huid. Daardoor zie je sneller resultaat. Gebruik bij een peeling het liefst een product met salicylzuur erin. Salicylzuur haalt de dode huidcellen weg maar maakt ook meteen de poriën goed schoon. Kies eventueel voor een zuiverend masker om de poriën goed te reinigen en de huid minder onzuiver te maken.

 

Let op met de zon

Door de zon droogt de huid uit... nu horen we je al denken: "Mooi!". Maar helaas heeft dit geen gunstige werking op een vette huid. Doordat de huid juist uitdroogt wanneer je in de zon zit, zal je huid als reactie daarop meer vet gaan produceren! Door het aanmaken van meer talg gaat je huid ook meteen meer dode huidcellen vast houden. Daardoor kan je huid minder goed het talg afscheiden. Dit resulteert in meer onzuiverheden in jouw huid.

 

Make-up tips

Gebruik een matterende foundation. De matterende foundation van Babor dekt perfect en haalt ook meteen de vetglans weg. De T-zone kun je eventueel wat afpoederen met een compacte poeder. Neem deze ook mee in je handtas zodat je gedurende dag deze vetglans nog wat bij kan poederen.

 

Voedingstips bij een vette huid

Let op met koolhydraten. En dan voornamelijk de snelle koolhydraten. Koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel stijgen. Hoe hoger de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe meer talg je huid aan gaat maken. Kies voor langzame koolhydraten zoals volkoren rijst, pasta en brood en bijvoorbeeld havermout. 

 

Vermijd ook zo veel mogelijk vet eten. En dan vooral de slechte vetten: chips, gefrituurd eten en margarine. Gezonde vetten zijn verder prima zoals: noten, zaden, avocado, kokosolie, biologische roomboter en vette vis zoals haring.

 

Eet voldoende groentes en fruit en drink daarnaast ook veel water. Je kan exta vitamines innemen in suplementvorm.

 

Wat is nou zo leuk aan een vette huid?

Bij een vette huid heb jij een goede beschermingsbarriere. Dat betekent dat je minder snel vocht verliest uit je huid en dat de transport beter op gang blijft. Hierdoor veroudert je huid minder snel dan bijvoorbeeld een droge of gevoelige huid.

  

 

Terug naar overzicht