Wat je moet weten over zonverzorging

Datum21 March 2017

 

Zonnestralen.. Het is zo heerlijk, maar het is echt schadelijk voor je mooie huid. Daarom is het noodzakelijk om een zonnecrème te gebruiken. Bruinbakken in de zon , overmatig onder de zonnebank gaan en in de pauze even de zon uurtjes mee pikken zonder voldoende te hebben ingesmeerd. De huid loopt onnodig schade op en dit zie je na je 35e terug in de huid: Lijntjes, rimpels, pigmentvlekken, of nog erger: Huidkanker. Gebruik een zonnecrème als dagcrème of bodylotion. En je kan die heerlijke zon tegemoet stappen!

blog zonverzorging bij het huidinstituut oostwold

 

Voor je 18de levensjaar

Vooral bij jongeren moet er goed gelet worden op het beschermen tegen de zon. Als je als kind verbrand bent in de zon is de schade 8x groter dan als volwassene. Jonge huiden zijn het kwetsbaarst omdat de huid nog niet volgroeid is.

 

We smeren te weinig

In de winter wordt er helemaal niet gesmeerd door een groot deel van de bevolking. Dit komt omdat de zon (bijna) niet zichtbaar is. Toch komen er ook zonnestralen door de wolken heen. Dit is de UVA-straling ook wel infrarood genoemd. Ook hiervoor kan je jouw huid in de winter ook het beste beschermen. Steeds meer cosmeticamerken spelen hierop in door een UVA filter aan crèmes toe te voegen. In alle dagcrèmes van Babor is een UVA filter toegevoegd. Zo ben jij in de winter beschermd tegen deze straling. In de zomer wordt er echt te weinig zon bescherming gesmeerd. Als het al gebruikt wordt is het vaak te weinig. Wanneer je te weinig van het product gebruikt "verplaats" je de factor op de huid. Daardoor kan een SPF 30 crème maar een factor van 5 hebben, gewoonweg omdat je te weinig gesmeerd hebt. Onze tip: Gebruik meer van jouw zonnecrème en smeer je in voordat je je aankleed. Zo vergeet je niet de randjes langs bijvoorbeeld je hemd of broek.

 

Wist je dat mensen die smeren met een hogere factor meer kans hebben op huidkanker dan mensen met een lagere factor?
Dit komt omdat ze denken dat 1 keer smeren voldoende is voor de hele dag. Ze herhalen het smeren niet (vaak genoeg) waardoor ze alsnog veel beschadiging oplopen aan hun huid. Het smeren van een zonnefactor moet elke 2 uur herhaald worden.

 

Smeer voldoende, volgens dermatoloog Dr. Jetske Ultee moeten we ongeveer een halve theelepel voor het gezicht gebruiken, voor je armen en benen heb je zo'n 4 eetlepels nodig, en voor je romp (voor en achter) ook nog eens 2 eetlepels. Om je goed te beschermen heb je dus veel zonnecrème nodig!

 

Geen spray maar een tube of pomp flacon
Koop geen zonnecrème in een spray flacon. Gegarandeerd dat jij te weinig gaat smeren. Een pompflacon is beter omdat je hierdoor veel royaler gaat smeren, wat bij een zonnecrème echt noodzakelijk is.

 

Gezond eten
Het is een must om gezond te eten. Dankzij de antioxidanten die je eet wordt de beschermingsbarrière van de huid verbeterd. Hierdoor raakt je huid in betere conditie en kan de huid zich beter weren tegen UV-stralen. Je kan naast gezond eten hiervoor ook nog extra supplementen kunnen slikken.

 

Net als roken en drinken

Net als roken en drinken van alcohol merk je niet direct de gevolgen. Die ene keer zonder zonnecrème in de zon. Het voelt aangenaam op de huid en voor je het weet zit je er te lang in. Je hoeft niet altijd meteen verbrand te zijn als de huid is beschadigd. Daarom denken mensen vaak dat ze zich niet in hoeven te smeren als ze snel bruin worden en (bijna) nooit verbranden. Elke zonnestraal heeft schadelijke UV-stralen. Met name de UVA-stralen verbranden je huid niet zozeer, maar beschadigen je huid wel. Deze gaan dieper in de huid dan de UVB stralen en maken het collageen en elastine in je huid kapot. Ook de pigmentcellen krijgen een opdonder. Resultaat: Op latere leeftijd veel pigmentvlekken, lijntjes en rimpels.

Onze beauty tips
- Kies een zonnecrème die lekker op de huid aanvoelt. Investeer in een goede zonnecrème die je huid ook nog eens verzorgt, dan heb je gelijk het probleem van een droge huid opgelost! Gebruik in de lente en zomer jouw zonnecrème als bodylotion als je veel fietst en buiten bent. Ongemerkt vangt je huid veel meer zon dan je denkt! Met name het gezicht vangt erg veel zon omdat dit het hoogste punt is. Gebruik een zonnecrème als dagcreme en gebruik een moisturizer als verzorging. Zo wordt de huid niet te vet en blijft jouw make-up prima zitten!

- Geen fan van een zonnecrème op jouw gezicht? Probeer dan onze Brush-on-block! Deze zonnefactor in poedervorm kan je met de kwast over je gezicht heen poederen. Ook als je onverwacht een terrasje pakt bescherm je jouw armen, schouders en benen ook snel met dit product!

- Wil jij een goede bescherming met een kleurtje? Gebruik dan een BB-cream. Deze dagcrème heeft alles in één: Verzorging, bescherming, SPF15 en het geeft je huid een prachtige zomerse teint!

- Heb jij plekjes die erg snel verbranden zoals je neus, oren en lippen? Gebruik dan een sunstick. Dit product kan je secuur aanbrengen op de plek die je wil en blijft goed zitten.

- Gebruik als je veel buiten bent minimaal een SPF 30. Deze factor beschermt de huid tegen de schadelijke stralen. Let op: Elke 2 uur bijsmeren als je de hele dag buiten bent.

- Ben je weinig buiten? Gebruik dan een SPF 15. Deze factor filtert de schadelijke stralen en zorgt ervoor dat jij toch een mooie bruine kleur krijgt.

Wil jij meer weten over zonverzorging en wat het beste bij jou past? Kom dan langs voor een huidanalyse en laat je adviseren. Ook kan je onze zonverzorging uitproberen voor je het aanschaft.

 

Terug naar overzicht