Parabenen

Datum27 August 2015

 

Er is veel ophef geweest over parabenen. Het zou kanker verwekkend moeten zijn.. Maar is dat eigenlijk wel zo?

 

Parabenen en kanker

Mensen willen massaal producten die vrij zijn van parabenen. Er werd veel geconcludeerd dat parabenen kanker verwekkend waren. In 2003 is er een onderzoek geweest waarbij ze parabenen terugvonden in het weefsel van de borstkanker. Dit zou via de lymfeklieren belanden in dat weefsel. Men dacht dus dat deodorant de veroorzaker was hiervan.

 

Waarom parabenen

Parabenen worden in verzorgingsproducten gedaan om schimmels en bacteriën te bestrijden. Dat zorgt voor de houdbaarheid van een product.

 

Hoe herken je de parabenen op de ingrediëntenlijst?

Je vindt parabenen op de ingrediëntenlijst terug als methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen of butylparabeen.

 

Conclusie

Er kwam een groot ophef over parabenen, maar dit was nergens voor nodig. Parabenen vinden we overal in terug, crèmes, groene thee, soja en andere gewassen bevatten parabenen en het wordt door ons lichaam heel snel omgezet in andere stoffen. Het wordt al ingezet sinds 1920. Dermatologen constateerden dat 1% van de mensen een allergie hebben voor de parabenen.Omdat er parabenen gevonden zijn in de borstweefsel bij kanker patiënten  wil niet meteen zeggen dat deze parabenen ook meteen de borstkanker hebben veroorzaakt. Dit verband is nooit aangetoond. Wanneer de leverancier de parabenen uit hun cosmetica product halen wordt er wel een andere bewaarstof in dit product verwerkt. De kans is zelfs groter dat je een allergische reactie krijgt op een andere bewaarstof dan op parabenen. Parabenen zijn voor zover we nu kijken in de toekomst geen levensbedreigende stoffen.

 

 

Terug naar overzicht