Vochtarme huid

Datum06 August 2015

 

Water is enorm belangrijk voor de huid. Tussen de huidcellen leeft vocht, ook wel bekend als Hyaluronzuur. Nu wil het niet meteen zeggen wanneer je een droge huid hebt dat je meteen een tekort aan vocht hebt. Het kan ook een tekort zijn aan vetten. Het komt ook veel voor dat mensen een vet- én vochtarme huid hebben.

 

Hoe herken je een vochtarme huid?
Vaak voelt de huid een trekkerig aan en als je de huid optilt zie je meteen fijne lijntjes ontstaan. Je kan de huid vergelijken met een pot grond waar geen water aan toegevoegd is. De grond wordt dan droog, dor en er ontstaan barsten in. Dit gebeurt ook met de huid wanneer deze vochtarm is. Vooral droogte lijntjes zijn dan erg zichtbaar in de huid.

 

Hoe ontstaat een vochtarme huid?
Dit kan ontstaan doordat de beschermingsbarrière verstoord is waardoor vocht snel weer verdampt uit de huid, of doordat de huid onvoldoende voedingsstoffen krijgt om al het vocht vast te houden. Het kan ook komen doordat het vocht in de huid te langzaam getransporteerd wordt naar de huidoppervlakte.

 

water artikel

 

Wat zijn de oorzaken van een vochttekort?
We kunnen het de huid erg moeilijk maken. Door overmatig te zonnen, ongezonde vocht afdrijvende diëten, verkeerde cosmetica, eiwitrijke voeding en door extreem heet te douchen verliezen we erg veel vocht. Volg je een eiwitrijk voedingspatroon? Zorg dan voor een goede verhouding tussen koolhydraten en eiwitten zodat het vochtgehalte niet wordt aangetast. Koolhydraten kunnen het vocht beter vast houden. Bescherm de huid goed tegen de zon met een zonnecrème om vochtverlies tegen te gaan. Gebruik eventueel tijdens het zonnen een minerale spray die het vocht vasthoudt en drink minimaal 2 liter water per dag.

 

Eerst water, de rest komt later!

Vocht is een transportmiddel in de huid. Zonder voldoende vocht in de huid sterven cellen zoals het collageen en elastine af. Dit omdat er niet voldoende voedingstoffen aangevoerd worden. Daarom gebruiken wij bijvoorbeeld tijdens een ampullen splash altijd eerst vocht ampullen voor we een voedend ampul gebruiken. Zo werkt dit ook bij de ampullen kalenders van Babor. Doordat we eerst het vochtgehalte in de huid herstellen dringen de werkstoffen die daarna aangebracht worden veel dieper in de huid.

 

Waarom alleen water de huid uitdroogt en niet volledig schoonmaakt.
De kraan bevat vaak hard water. Hard water betekent veel kalk. Hard water met veel kalk kan de reiniging niet goed van de huid af wassen. Gebruik dus een milde reiniging voor de huid en kies eventueel voor een waterontharder als u echt last heeft van een extreem droge huid. Overigens zijn er veel mensen die alleen hun huid wassen met water. Vuil op de huid bestaat voornamelijk uit vetten en oliën (talg en afvalstoffen). Enkel en alleen met water krijg je dit niet goed schoon. Onze tanden poetsen we ook met tandpasta, en tijdens de afwas gebruiken we ook afwasmiddel. Waarom dan geen geld investeren in een gezichtsreiniger?

 

Musthave ingrediënten en producten voor een vochtarme huid:

 


Hyaluronzuur: De perfecte werkstof voor een vochtarme huid. Hyaluronzuur is een huideigen stof met een extreem vochtbindend vermogen (Hydra fluids, Vitabalance daily cream, Medik8 hydra serum)

 

Vitamine C: Omdat we vocht verliezen omdat de beschermingsbarrière verstoord is moeten we deze sterk maken. Dit kunnen we doen door vitamine C aan te brengen op onze huid voor extra weerstand. (Medik8 vitamine C, Babor vitamine C serum)


Glycolzuur: Een extreme vochtbinder en het verwijdert ook meteen de dode huidcellen van de huid! 2 vliegen in 1 klap! (AHA Skin peel kit)

 

Collageen: Net zoals hyaluronzuur een goede vochtbinder voor de huid. (Collageen booster cream, Collageen booster fluid)

 

En andere vochtbinders zijn glycerine, Dimethicone en Cyclomethicone, wolvet en onder andere urea.

 

 

Heeft u nog vragen over dit artikel neem dan gerust contact met ons op.

 

 

Terug naar overzicht