De zonnebank en je huid

Datum10 May 2016

 

Wat je moet weten over de zonnebank

 

 

Blog zonnebank het huidinstituut runner up

 

De zonnebank 

De zonnebank straalt UV-stralen uit net als de zon. UV-stralen staan er bekend om dat ze bruinen maar ook schade aanrichten op de huid. De meeste mensen die onder de zonnebank gaan doen dit ook vaak te veel en te lang. Wist je dat een zonnebank zelfs een beetje verslavend kan werken? Wat een zonnebank in zijn voordeel heeft ten opzichte van de zon is dat je de hoeveelheid straling van de UV zelf kan bepalen, maar de wereld gezondheids organisatie heeft zonnebanken in 2009 als 'kankerverwekkend' geclassificeerd. Hiermee bevinden de zonnebanken zich qua gezondheidsrisico in dezelfde categorie als sigaretten en asbest.

UVA versus UVB
Veel mensen weten het verschil niet tussen UVA en UVB stralen. De UVA stralen in de zon zijn aangenaam, ze geven d.m.v. infrarood de warmte op je huid en donkere kleding neemt dit op. UVB zorgt voor de bruining in de huid. Ze zijn makkelijk te onthouden door de A (Aangenaam) en B (Bruining) achter de UV. Zonnebanken werden vroeger op de markt gepromoot onder het mom van gezond. Ze zorgen voor een mooie bruiner kleur, maar ook voor extra vitamine D. Helaas is het tegenovergestelde waar. I.p.v. UVB zit er veel meer UVA in de zonnebanken. Deze infrarode straling gaat vele malen dieper in de huid en veroorzaakt de huidveroudering. Bij een teveel aan UVA gaat de huid lijntjes en rimpels vertonen, de huid verschrompelt. Denk maar aan een plakje bacon in de pan. Die verschrompelt ook bij verhitting. Aangezien er maar wel wat UVB in de zonnebank zit verkleur je wel. Maar de prijs die je betaald voor huidveroudering is dus veel hoger. Maak dus goed je afweging voordat je er de volgende keer onder stapt!

 

Jongeren en acne

Kinderen en jongeren onder de 18 mogen niet onder de zonnebank. Dat is met een reden. Omdat de huid op jonge leeftijd nog veel kwetsbaarder is. Dit geld ook voor de zon buiten. Wat een kind aan huidbeschadiging door UV straling in de jongere jaren oploopt, komt ze op latere leeftijd duur te staan. De kans op huidkanker is dan velen malen groter (50% meer kans).

 

Cosmetica/medicatie en de zonnebank
Denk erom dat er veel cosmetica/medicatie in combinatie met zonlicht afgeraden wordt. Zoals bijvoorbeeld het dragen van parfum. Het gebruik van bijvoorbeeld benzac en roaccutane, maar ook ingrediënten zoals retinol. Je kan hier veel huidirritatie van krijgen en zelfs hyper/hypopigmentatie (pigmentvlekken). 

 

Redenen die wij vaak te horen krijgen van mensen: 

"Ik ga een paar keer onder de zonnebank voor mijn vakantie, zodat ik niet meer verbrand
Het is werkelijk niet de zonnebank die ervoor zorgt dat je niet meer verbrand. Het is de extra aanmaak van pigment (melanocyten) die je huid beschermt tegen het verbranden in de zon. Helaas is het zo dat wanneer je huid al meer pigmentcellen (melanocyten) aanmaakt, dit betekent dat de huid beschadigd is. Bruinkleuring is dus eigenlijk helemaal niet goed voor de huid. Het is al een voorteken van beschadiging. Zorg er voor dat je tijdens je vakantie altijd minimaal een zonbescherming met SPF 30 gebruikt en je regelmatig de schaduw opzoekt. Bruinbakken op het strand geeft natuurlijk dat mooie kleurtje, maar is zeer ongezond voor je huid. Houdt er rekening mee dat als je op het water bent, de zon weerkaatst wordt en de zonkracht verdubbelt wordt. Bescherm je huid dan ook dubbel zo goed! Ook in de schaduw is het belangrijk om je in te smeren. De UV stralling is gefilterd maar heeft nog 70% van de kracht van de zon!

 

"ik ga onder de zonnebank om mijn vitamine D aan te maken"

Dit kan, maar er zijn veel gezondere manieren om vitamine D (in de wintermaanden) binnen te krijgen. Denk hierbij aan voedingssupplementen met vitamine D. 

 

"De zonnebank vermindert mijn acne/pukkels" 

De zonnebank maakt de huid alleen maar dikker, waardoor je uiteindelijk meer onzuiverheden krijgt. Door het uitdrogen van de zonnebank vermindert de acne. Daardoor lijkt het goed te werken. Daarna wordt juist de talgaanmaak in de huid gestimuleerd. Ook zorgt de bruine kleur voor een verdoezeling van de plekjes. Het is dus geen daadwerkelijke acne oplosser. De UV-stralen zorgen er alleen maar voor dat de huid uitdroogt en de conditie verslechterd.

 

Ons advies 

We raden je af om gebruik te maken van de zonnebank. Heb je huid lief! Wil je bruin worden? Gebruik dan een zelfbruiner of neem een spraytan in een gecertificeerde salon.

 

Terug naar overzicht