Wat doet de zon met je huid?

Datum08 August 2017

 

De zon raakt jouw huid en vervolgens starten er verschillende processen in de huid. In dit artikel vertellen we jou alles over de werking van de zon op de huid.

 

content blog wat doet de zon met je huid het huidinstituut

 

Aanmaak melanine

Melanine is de kleurstof in de huid: Het geeft jou dat mooie bruine kleurtje. Deze bruinkleuring werkt als een schild ter bescherming voor je lichaam. Wanneer de zon op de huid schijnt wordt er meer melanine geproduceerd. Naast de bruinkleuring maakt het je huid dikker. De verdikking van de huid is niet voel- of zichtbaar. Melanine kan 50% van de UV-stralingen blokkeren in de huid. Er wordt zelfs een deel van de zonnestralen terug gekaatst.  Bij teveel blootstelling aan de zon kunnen de pigmentcellen overwerkt raken (door beschadiging van de zon, ook wel verbranding genoemd). De pigmentcellen raken uit balans waardoor pigmentvlekjes ontstaan. 

 

Aanmaak vitamine D
De zon maakt ons vrolijker. Dat komt omdat de huid onder invloed van UV-straling vitamine D aanmaakt. Vitamine D is goed voor tanden en botten. Depressiviteit wordt tegengewerkt door vitamine D, het verbetert de aanmaak van het hormoon endorfine (gelukshormoon) en het heeft een goede invloed op de hormoonhuishouding. Ook verhoogt het je immuunsysteem dat klachten van huidproblemen tegen gaat.

 

Versnelling van veroudering

Bij langdurige blootstelling aan de zon, komen de stralingen dieper de huid in. De huid breekt hierdoor sneller het collageen af dan normaal en hierdoor ontstaan sneller rimpels. De elasticiteit en stevigheid gaan achteruit. Vergelijk de huid met een elastiek dat je in de zon legt. Het droogt uit en is minder rekbaar.

 

Verdampen van vocht d.m.v. zweten
De infrarood (UVA straling) die uit de zon komt is warm. Bij veel blootstelling aan de zon ga je meer zweten. De zouten op de huid kunnen het vocht uit de huid onttrekken en de UV stralen laten het vocht sneller verdampen uit de huid.


Verwijding bloedvaten en beschadiging
Bij overmatige blootstelling aan de zon kan de huid beschadigen. Een voorstadium van een beschadigde huid door de zon is vaak een roodkleuring. De bloedvaten zijn dan verwijd. Ook al stap je dan uit de zon, de beschadiging werkt dan nog even door in de huid. Er ontstaat een pijnlijke huid die rood is en bij ernstige verbranding kan er zelfs zwelling en blaarvorming optreden.

 

Tips

"Drink altijd voldoende water. De zon droogt de huid enorm uit. Smeer na elke douchebeurt een (aftersun)lotion. Omdat je de huid en het lichaam beter hydrateert zal je huid minder snel verbranden en beschadigen en de huid kleurt mooier egaal bruin".

 

"Laat je huid eerst even wennen aan de zonnestralen, vol op gaan bakken is schadelijk voor de huid. Kies er voor om elke dag 5-10 minuten in de zon te zitten, zodat je eigen beschermingsschild langzaam kan opbouwen. Vooral na de wintermaanden, waarbij de huid nog geen zonnestraal heeft gezien. En gebruik een zonnecrème met een minimale SPF 30".

 

Terug naar overzicht