Vitamines voor je huid

Datum05 July 2016

 

Vitamines, ze zijn noodzakelijk voor je gezondheid. Ook voor de huid. Bij een tekort aan vitamines kunnen er huidproblemen ontstaan. Vitamines en mineralen zorgen voor een goede opbouw van de huid. Ze zijn als de bouwstenen en zorgen ervoor dat je huid goed kan functioneren. Zo kan de huid door voldoende vitamines en mineralen zichzelf beter herstellen. Het is belangrijk door middel van voeding alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. Wij kunnen namelijk niet alle vitamines zelf aan maken! Toch blijft het moeilijk om al die vitamines in juiste hoeveelheden te eten. Gelukkig kunnen we door supplementen toch die juiste hoeveelheden binnen krijgen.

 

blog mooi met vitaminen het huidinstituut

 

 

Wat hebben de vitamines en mineralen voor werking op je huid?

Vitamine A
Het is bewezen dat vitamine A de beste anti-aging vitamine is. Het stimuleert de aanmaak van het collageen en elastine in je huid. Door de aanmaak ervan wordt de veroudering van je huid vertraagd. Nieuwe huidcellen worden aangemaakt en je huid ziet er meteen weer een stukje gladder uit. Ook wordt acne vermindert wanneer je vitamine A extra inneemt, omdat de huid sneller geneest van ontstekingen.

 

Vitamine B
De belangrijkste functie van een vitamine-B complex (verzameling van alle B vitamines zoals bv. thiamine, biotine en foliumzuur) is het versterken van jouw huidcellen. Vitamine B helpt bij het genezen van een droge en/of geïrriteerde huid. Ook bij huid uitslag en gescheurde mondhoeken kan vitamine B jouw huid helpen herstellen. Een gebrek aan vitamines A en B kan leiden tot verscheidene huidproblemen en zelfs haaruitval.

 

Vitamine C
Vitamine C is een van de grootste antioxidanten voor jouw huid. Het beschermt de huid tegen vrije radicalen. Door deze bescherming wordt het verouderingsproces vertraagd. Ook stimuleert vitamine C de aanmaak van het collageen in de huid wat verstevigend werkt.
>>Meer informatie over Vitamine C vind je in dit artikel<<

 

Vitamine E
Vitamine E verbetert de doorbloeding en zorgt daardoor voor een betere zuurstofopname in jouw huid. Het huid weefsel wordt verstevigd wat zorgt voor een glanzende volle huid. Ook verlengd vitamine E de levensduur van de huidcellen. Net zo als vitamine C is vitamine E een krachtig antioxidant en beschermt het tegen huidveroudering.

 

Magnesium
Magnesium stimuleert de doorbloeding en verbetert de ontgifting van de huid. Ook zorgt magnesium voor een goede bescherming en een betere opname van vitamine B. Magnesium balanceert de hormoonhuishouding in het lichaam en stimuleert het herstel van jouw huid.

 

Calcium
Calcium ondersteund vitamine C bij het opbouwen van de collageen en het bindweefsel. Dit zorgt voor een sterke huid die minder snel kneust zoals blauwe plekken/bloeduitstortingen.

 

Zink
Zink heeft een enorm herstellend vermogen en helpt bij het genezen van huidinfecties. Het stimuleert de productie van collageen en ondersteunt het herstel van de huid. Dit mineraal is ook uitstekend voor een huid met onzuiverheden zoals verstopte poriën/mee-eters.

 

IJzer
Een tekort aan ijzer kan zorgen voor o.a. een bleke en vermoeid uitziende huid. Dat komt omdat ijzer een onderdeel is van de rode bloedcellen. IJzer zorgt voor een beter transport in de huid, waaronder het zuurstof aan- en afvoer naar jouw huid.  

 

Koper
Koper speelt een belangrijke rol bij de vorming van het pigment in je huid, oftewel: je huidskleur. Het geeft je een gezonde en stralende huidskleur.

 

Aminozuren
Aminozuren, antioxidanten en vetten spelen een belangrijke rol bij de conditie van jouw huid. Aminozuren zijn de bouwstenen van je lichaam. Het bevordert de groei en het herstel van de  (huid)cellen. Antioxidanten zorgen er voor dat wij worden beschermd regen de zogenoemde “vrij radicalen”. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die kunnen vrijkomen als gevolg voor oxidatieve reacties. De vetten in de huid zorgen voor het soepel maken van jouw huid. Elke beweging die jouw huid maakt laat zijn sporen achter, dus zorg ervoor dat je het goed soepel houdt om die lijntjes te voorkomen!

 

Omega 3
Omega3 vetzuren hydrateren de huid en zorgen ervoor dat de huid stevig in glad blijven. Huidonstekingen worden tegen gegaan wat die nare onderhuids pukkels voorkomt. Denk erom dat suikers ontstekingen vaak veroorzaken. Dus laat de snoeperij wat meer staan als je hier last van hebt. 

 

Hyaluronzuur
Hyaluronzuur hecht zich aan aan het collageen en elastine in je huid en vertraagd het verouderingsproces. Hyaluronzuur is enorm vochtbindend wat voor een goed gehydrateerde huid zorgt en fijne lijntjes laat verdwijnen. Ook zorgt het vocht in de huid voor een goede af- en aanvoer naar de lymfevaten. Voor het afvoeren van de afvalstoffen in jouw huid en het aanvoeren van de voedingsstoffen.

 

Voordat je start met het nemen van extra vitamines is het belangrijk dat je bij zwangerschap of bepaalde lichamelijke ziektes altijd even je huisarts raadpleegt of dit kan.

 

Terug naar overzicht