Een zuivere lucht dankzij planten

Datum25 April 2017

 

We worden tegenwoordig ontzettend belast met vrije radicalen en gifstoffen die in de lucht rond zweven. Denk hierbij aan uitlaatgassen en vrije radicalen waar we continu mee in contact komen. Deze vrije radicalen zorgen keer op keer voor een enorme belasting op de huid. Ook in huis ontstaan "gifstoffen" die slecht weg kunnen. Dit komt omdat de huizen tegenwoordig goed geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bacteriën, schimmels, schoonmaakmiddelen, stralingen van de telefoon/tv/computer/printers. Ook het meubilair kan enorme gifstoffen vormen. En dan hebben we nog niet eens gesproken over de kachels en CV die de luchtvochtigheid in huis verlagen. Ook het uitademen van ons en huisdieren maakt de gezondheid binnenshuis er niet beter op. Kortom, het is gezonder om buiten te leven in alle verdampte uitlaatgassen van auto's dan in je eigen huis. En daar willen we natuurlijk graag wat aan doen!

3

 

Planten werken zuiverend
Planten in huis bieden een enorm goede oplossing in dit geval. Naast het feit dat planten met hun prachtige frisse kleuren jouw huis opfleuren, kan je ook meteen de lucht zuiveren. Waardoor het al vele malen gezonder wordt om binnen te leven. Elke plant zet natuurlijk koolstofdioxide om in zuurstof, maar er is een bepaalde selectie planten die ook gifstoffen (zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia) kan filteren uit de lucht. Ook de luchtvochtigheid verbetert en onfrisse geuren in huis worden verminderd. 

 

Effecten van de zuivering door planten in huis
We kunnen sneller hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longklachten krijgen bij een vuile lucht. De filtering van gifstoffen door planten zorgt ervoor dat jij je minder moe voelt, omdat je beter kunt slapen. Huid-, oog-, neus-, en keel irritaties verminderen dankzij de schone lucht. Ook werkstress wordt vermindert in een omgeving met veel groene planten. Hoe minder stress we ervaren, hoe gezonder het voor ons lichaam, geest en de huid is.  

 

Welke planten kan je het beste kiezen
1.
De klimop: Deze plant staat op nr. 1 en zuivert lucht, schimmels en geuren van uitwerpselen van dieren.
2. Acera palm: Uitstekende luchtbevochtiger en zuivert xyleen en tolueen. 
3. Vrouwentongen (sansevera trifasciata): zet koolstof niet alleen overdag, maar ook 's nachts om in zuurstof, ideaal voor in de slaapkamer.
4. Drakenbloemboom (dracaena massangeana): Verwijdert xyleen, trichloorethyleen en formaldehyde uit de lucht.
5. Lepelplant (spatiphyllum): Haalt voornamelijk benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen uit de lucht, maar ook tolueen en ammonia en is daarmee een van de weinige planten die al deze stoffen filtert. 

6. Gras lelie (chlorophytum): zuivert lucht en  filtert benzeen, formaldehyde en xyleen.

7. Krulvaren: filtert  formaldehyde, xyleen en tolueen en schimmels.

 

Andere planten die ook zuiverend werken op lucht en gifstoffen: Chamaedorea palm, ficus alii, rubberplant, krulvaren, Canarische dadelpalm, Aloë Vera, stokpalm,Mexicaanse dwergpalm of bamboepalm, Indische rubberboom, philodendron, dwergpalm. Let wel even op als je huisdieren hebt welke kamerplanten je neemt, er zitten planten tussen die wat giftig zijn!

 

Terug naar overzicht