BLOG: Ben jij te schoon?

Datum21 June 2016

 

Zo langzamerhand wordt ons leven steeds drukker. Werken, de kinderen en ook nog even naar de sportschool. Veel mensen douchen zich elke dag, maar is dit wel zo goed?

 

 

blog zijn wij te schoon het huidinstituut

 

Bacteriën 
We voelen ons heel graag schoon. Vuil en bacteriën willen we van ons lichaam af wassen, want bacteriën staan erom bekend dat ze je ziek maken. We hebben door het wassen ook veel vervelende ziektes voorkomen. Maar juist doordat we ons te veel wassen zijn er ook veel huidproblemen ontstaan.

 

Immuunsysteem

Door het teveel wassen raakt je afweersysteem van streek. Dat komt omdat het immuunsysteem minder vaak geconfronteerd wordt met bacteriën, waardoor het immuunsysteem "lui" wordt. Het "vergeet" wanneer het in actie moet komen. Dit kan uiteindelijk snel leiden tot allergieën omdat bacteriën en virussen makkelijker toeslaan bij een slechte afweer.

 

Dierentuin op je huid

Met het wassen verwijder je dus alle bacteriën van je huid. De bacteriën kunnen we als een grote dierentuin zien. Goede en slechte bacteriën houden je huid in balans. Slechte bacteriën maken geen kans meer om ons lichaam aan te vallen. Je beseft vaak niet hoe belangrijk het is om de bacteriën op je huid in balans te houden. Ze zorgen net als het immuunsysteem ervoor dat je huid beschermd word tegen invloeden van buitenaf. Doordat je ook de goede bacteriën weg wast van je huid belemmer je o.a. de natuurlijke wondgenezing van de huid.

 

Talg productie

Door je huid met zeep te wassen raakt de talg productie van streek. Talg zorgt ervoor dat dat de huid soepel blijft beschermt wordt tegen uitdroging en vochtverlies. Het houdt bacteriën en virussen buiten en voorkomt rimpels. We horen vaak van klanten: Als ik mijn haar 1 dag niet was is het meteen vet. Dus ik moet wel mijn haren wassen! Ook dit probleem komt voort uit het te vaak wassen. Je overstimuleert de talgproductie.

PH waarde van je huid
De huid heeft een natuurlijke beschermlaag, dit wordt ook wel de zuurmantel genoemd. Deze laag bestaat uit zweet, talg en dode huidcellen. Het heet zuurmantel omdat de pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5 ligt. Wanneer de pH waarde lager dan 7 is wordt het een zuur genoemd. Als het hoger dan 7 is wordt het een base genoemd. De zuurmantel helpt ons namelijk de huid goed gehydrateerd en sterk te houden. Het is een onleefbare omgeving voor slechte bacteriën en geeft de goede bacteriën een fijn thuis. Dat heeft de natuur toch mooi geregeld! Het is belangrijk om de huid zuur te houden. Uit onderzoek is gebleken dat een huid met een hogere pH waarde droger, doffer en sneller geïrriteerd is. Ook krijg je eerder rimpels… En dat wil je natuurlijk niet!

 

Kinderen

Ook kinderen moeten lekker vies kunnen worden. Vooral in de eerst 4 levensjaren. Kinderen ontwikkelen juist in deze levensjaren hun immuunsysteem. Laat ze dus gerust hier en daar in aanraking komen met bacteriën. Dat is erg goed voor de ontwikkeling van de weerstand. Lekker buiten laten spelen! Zitten ze onder de modder? Even afspoelen met alleen water. Het meeste vuil is immers oplosbaar in water!

 

Baby's
De talg productie van een baby loopt anders dan de talgproductie van een volwassene, veel langzamer. De haren worden dus echt niet snel vet en vies. Iedere dag wassen (met shampoo) is dus echt niet nodig. Reinig je baby met een zeer milde reinigingsmelk die niet schuimt. Hoe meer schuim, hoe agressiever het product is voor de baby. Laat een kindje ook maar maximaal 5 minuten badderen. (Hard)water is echt niet zo mild als men denkt: het werkt zeer uitdrogend omdat het een hoge ph waarde heeft. Een uitgedroogde babyhuid is vatbaarder voor eczeem en luieruitslag. Bij een hogere temperatuur dan 25 graden werkt water al ontvettend op de huid.

 

 

Conclusie

Een zekere mate van blootstelling aan bacteriën komt de gezondheid en jouw huid ten goede. Zorg ervoor dat je niet overmatig doucht en spoel je af met alleen water. Want hoe vies word je nou eigenlijk?!

 

Terug naar overzicht