Tiener acne

Datum18 april 2016

 

Acne bij jongeren van 9 tot 18 jaar komt vaak door hormonale schommelingen. Bij die hormonale schommelingen in het lichaam gaat vaak de talgproductie omhoog waardoor mee-eters opkomen. En dan ook vaak in combinatie met de Propionibacterium acnes (Bacterie die de acne veroorzaakt/verergert). Een dikke laag dode huidcellen zorgt ervoor dat er ontstekingen in de huid ontstaan. Hoewel de hormonale schommelingen op deze leeftijd normaal zijn is het natuurlijk niet leuk om met acne rond te lopen.

 

ACNE 2

 

Factoren van buitenaf
Naast hormonale schommelingen kunnen ook factoren van buitenaf invloed hebben op acne en onzuiverheden. Zoals een intolerantie voor voeding (reactie op de voeding), medicijn gebruik, roken, (te) veel zon, verkeerde cosmetica, het niet reinigen van je gezicht (na het dragen van make-up), onvoldoende hygiëne of het eten van suikerrijke voeding. Met onvoldoende hygiëne bedoelen wij weinig handen wassen, een vieze kussensloop of bijvoorbeeld een bacterierijke telefoon. Maar ook druk of wrijving van een pony, pet of helm kan acne veroorzaken.

 

Wat moet ik niet doen?
De puistjes zelf gaan uitknijpen. Doordat je er zelf aan gaat zitten kun je littekens veroorzaken in de huid. Ga ook niet onder de zonnebank. De UV straling maakt de huid alleen maar dikker waardoor je meer onzuiverheden krijgt. Ook droogt UV de huid uit. Doordat de bruine tint de plekjes verdoezelt lijkt de acne minder. Maar het droogt de huid erg uit, waardoor de conditie van je huid verslechtert. Smeer je huid ook niet dicht met make-up. Dit verstopt de talgklieren. Wil je het toch wat camoufleren kies dan een olievrije foundation of een minerale foundation met zinkoxide en aluminiumoxide. (vanaf juni weer bij ons verkrijgbaar!)

 

Wat kan ik wel doen?
Houd je huid schoonReinig je huid met een hydrofiele olie, ja ook als je een vette huid hebt! Olie trekt olie namelijk aan, dus een olie reinigt ook heel goed het teveel aan talg van de huid. Een olie zorgt ervoor dat de beschermlaag van je huid intact blijft. Vocht ontsnapt door een reinigingsolie minder snel uit de huid. En daardoor blijft je huid in een goede conditie.
Exfolieer je huid - Acne kan ontstaan door een te dikke huidlaag, daarom is het goed om de huid te ontdoen van teveel aan dode huidcellen. Dit kun je het beste doen met met salicylzuur. Gebruik bij een actieve acne geen peeling met korrels. Dit kan de acne alleen maar meer irriteren en verergeren doordat je het openmaakt en de bacteriën verspreiden.
Behandel je huid - Benzac 5% is een enorm goede crème voor het behandelen van jeugdpuistjes. Deze crème remt de talgproductie en werkt licht peelend. Smeer benzoylperoxide niet alleen op het puistje zelf, maar op het hele aangedane gebied. Puistjes doen er ongeveer twee weken over om te voorschijn te komen. Met andere woorden: Als je met een cosmetica product alleen de bestaande puistjes behandelt, zal de acne over twee weken dus niet verbeterd zijn. Bij acne heeft de zogenaamde spot-treatment dus niet veel zin. Deze crème kun je bij de apotheek halen.

Verzorg je huid - Kies voor een vetvrije en antibacteriële gel-crème. Hoe meer olie in de crème, hoe sneller de talgklieren verstoppen en gaan ontsteken. Daarnaast is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon in de zomermaanden met een luchtige zonnebalsem.


Ons product advies
Reiniging: Hy-ol met de phytoative voor het mild reinigen van de huid. Elke dag.
Exfolieren: het Deep pore cleanse masker met salyzilzuur. 2-3 keer per week.
Behandelen: Benzoylperoxide 5% of Retinol
Verzorgen: De Pure daily creme gebruiken om alle ontstekingen te remmen en de conditie van de huid de verbeteren en de SPF 50 balm van Doctor Babor  om je huid te beschermen tegen schadelijke UV. Deze kan je met elkaar mengen voor een dagcrème met zonnefilter!
Behandel: We raden je aan om elke 14 tot 28 dagen de huid goed te laten reinigen door een huidspecialist. Voor een passend behandeladvies kun je bij ons langskomen op consult, we stellen samen met jou een behandelplan op.


Extra advies: Verwissel je kussensloop elke 2 dagen. Gebruik voor de 1e nacht de ene kant van je kussensloop en de 2e nacht de achterkant van je kussensloop. Zo slaap je altijd op een schoon kussen! Ken jij de beauty pillow al? Ideaal voor een huid met acne. Deze schuurt niet over de huid waardoor je puistjes niet open gaan 's nachts!
 

Zie ook:
Wat is acne
Voeding en acne
Huidverzoring en acne

 

 

Terug naar overzicht