Hulp bij rosacea: wat is rosacea?

Datum16 augustus 2016

 

Hoe herken je rosacea?

  • Regelmatige een rode huid. Vooral na inspanning, alcohol, roken, temperatuur verschillen en het eten van bepaald (gekruid) voedsel.
  • Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gezicht (lijkt op couperose).
  • Bultjes in pukkeltjes die niet goed uitgedrukt willen worden.
  • Gevoelig voor cosmetica.
  • Een brandend of prikkelende huid.
  • Gevoelige of snel geïrriteerde ogen.

 

blog wat is rosacea het huidinstituut runner up beste

 

Een grote kans dat jij last hebt van rosacea. Je kunt dit vast laten stellen bij de dermatoloog. Deze veelvoorkomende huidaandoening begint vaak pas na je dertigste levensjaar en het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak wordt rosacea door de pukkeltjes en bultjes verward met acne, maar verder lijken de beide huidaandoeningen totaal niet op elkaar. 

 

Herken Rosacea
Rosacea herken je aan de  roodheid in de huid, langdurig blozen, verwijde bloedvaten (couperose) en bultjes (papels) en pukkeltjes (pustels). Vaak heeft de helft van deze huidaandoening ook last van oog klachten zoals droge ogen maar ook vaak oogontstekingen. Dit oog probleem wordt ook vaak beschreven als continue een zandkorrel in het oog. Verder kan de huid heftig reageren op bepaalde dingen waarbij de huid heftig kan prikken, branden, jeuken en erg droog aan voelt.Uiteindelijk kan de huid verdikken, hierdoor kan er vocht onder de huid ontstaan wat men oedeem noemt. Dit zie je vooral veel gebeuren bij mannen.

 

Oorzaak

Wat de oorzaak is van rosacea is nog steeds onbekend. Wel kan rosacea beïnvloed worden door uitwendige factoren zoals warmte, voeding, geneesmiddelen, zon en het gebruik van cosmetica. Vooral corticosteroïden (hormoonzalven) doen niet veel goeds voor een rosacea huid. Vaak bevind de bacterie 'staphylococcus aureus' zich op een huid met rosacea. Externe factoren zoals roken, alcohol gebruik, temperatuurverschillen, stress, emoties, gekruid eten en veel blootstelling aan de zon kunnen rosacea verergeren.

 

Verschillende stadia
Rosacea kan zich in verschillende stadia bevinden. Bij stadium 1 komen de erg blozende wangen die soms uren aanhouden. Door bepaalde invloeden van buitenaf kan je een prikkend gevoel ervaren. Als je dicht op de huid kijkt zie je vaak dunne bloedvaten (teleangiectasieen). Stadium 2 is al wat heftiger. Er zijn meer papels en pustels. Ook poriën worden beter zichtbaar en er ontstaat duidelijke couperose in de huid. Soms kan er een heftige zwelling/ontsteking optreden in de huid. Stadium 3 heeft nog grotere pustels en je ziet echt rode schijven op de huid. De huid wordt ruwer en de gezichtscontouren worden minder duidelijk. Dit kan zelfs zo ver gaan tot een verdikking van de neus.

Ons advies
Ga naar een dermatoloog voor een diagnose. Als je weet dat je rosacea hebt, kan je er rekening mee houden. Na de diagnose kunnen wij je helpen bij het verzorgen van jouw huid.

 

Lees ook de artikelen:
Verzorgen van Rosacea
Voeding en Rosacea

 

 

Terug naar overzicht