Hulp bij rosacea - Voeding

Datum23 augustus 2016

 

De chronische huidaandoening Rosacea is erg gevoelig voor prikkels en invloeden van buitenaf. Daarom hebben we deze voedingsadviezen voor jou op een rijtje gezet.

 

blog wat is rosacea het huidinstituut runner up beste

 

Koolhydraten
Eet weinig koolhydraten en laat snelle koolhydraten weg uit je voedingspatroon. Dit betekent geen suiker- en witte bloemproducten. Je kunt ervoor kiezen om dit om te ruilen voor extra groentes. Koolhydraten zorgen voor een wisselende bloedsuikerspiegel, dit is niet gunstig voor de huid.

 

Specerijen
Laat gekruid voedsel staan. Denk hierbij aan scherpe kruiden. Dit zorgt voor teveel verwijding van de bloedvaten en maakt Rosacea roder. Let op de inname van natrium en zout. Beperk het gebruik hiervan en kies voor Himalaya zout.

 

Eet puur en biologisch en lees de ingrediëntenlijsten
Kies je eten zo puur en onbewerkt mogelijk. E-nummers en andere chemische toevoegingen in voeding moeten allemaal gefilterd worden door de lever waardoor deze zwaar belast wordt. De lever krijgt moeite met het filteren en zal verzwakken. Vermijd koekjes, snoepjes en kant-en-klaar maaltijden. Lees de ingrediëntenlijst op de verpakking goed door voordat je iets in de winkelwagen gooit. Kies de kortste ingrediëntenlijst en weet wat je eet. In Biologische producten zitten meer voedingsstoffen en minder gifstoffen. Vitamines en mineralen zijn beter ontwikkeld. Maar ook hier: lees de ingrediëntenlijst, want er is bijvoorbeeld ook biologische suiker.

 

Histamine rijke voeding
Voorkom daarnaast histamine rijke voeding zoals varkens/lams vlees, schaal en schelpdieren, schimmelkazen, temph, tofu en soja. Met name groenten en fruit zoals tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi, aardbeien en kruiden als kaneel en koriander zijn beruchte histaminebronnen. Er zijn meer histamine rijke voedingsmiddelen. Op internet vind je meer lijsten met histamine rijke voeding.

 

Vitamines
Kies multivitaminen. Vooral vitamine D en vitamine B zullen jouw huid erg goed doen. Je kan deze vitamines los nemen, maar ook is omega 3 erg belangrijk voor jouw huid. Hennepzaad olie bevat de perfecte verhouding GLA-omega 3. Ook een eetlepel chia zaad eten per dag is ontzettend gunstig bij rosacea.

 

L-Lysine
Neem extra aminozuur L-lysine. Dit zit in noten, zaden, ei, vlees en vis. Je kan het ook in supplementvorm nemen. Eerlijk gezegd is dit beter omdat een lage dosis L-Lysine weinig zin heeft. L-lysine versterkt het immuunsysteem en is onder andere een bouwsteen voor het lichaam.

 

Vermijd alcohol, vooral rode wijn. Laat chocolade staan. Eet liever geen kaas en drink geen koffie. Neem daarnaast extra probiotica voor het herstellen van de darmflora. Ook roken kan rosacea sterk verergeren.


De tips die bij acne voeding gelden kunnen ook prima ingezet worden bij een huid met rosacea.


Kijk vooral wat voor jou werkt, en waar jouw huid rustiger van wordt. Want elke huid is anders.

Lees ook ons vorige artikel:
Wat is rosacea?
Verzorging van rosacea

 

Terug naar overzicht