Hulp bij eczeem: Wat is eczeem?

Datum12 January 2016

 

Eczeem komt veel voor onder de huidziektes. Eczeem is niets anders dan een ontstekingsreactie. Je kan last hebben van extreme jeuk, een rode en een schilferige huid. Naast jeuk, roodheid en schilfering kunnen ook bultjes, scheurtjes en blaasjes voorkomen bij eczeem. Eczeem kan op elke leeftijd ontstaan en zijn er in allerlei verschillende vormen, eczeem is eigenlijk een verzamelnaam. Het ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en ongunstige omgevingsfactoren.

 

Een huid met eczeem heeft een lage vet- en vochthuishouding. Dit maakt de  weerstand van de huid slecht en bacteriën irriteren de huid sneller. Ook kan er een disbalans zijn in de zuurmantel. Zeep/alcohol/zuren en afkomstige voedingsproducten zoals groente en fruit hebben een zeer ongunstige werking op eczeem. Stress en medicijnen kunnen eczeem verergeren.

 

De meest voorkomende vormen van eczeem op een rijtje:

 

1. Beroeps eczeem
De huid reageert bij contact met een allergeen of chemische stof waar men niet tegen kan. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel bij kappers, bakkers en schoonmakers.

2. Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem)
80% van de eczeem gevallen heeft atopisch eczeem. Deze vorm van eczeem is aangeboren of er is aanleg voor. Het is gerelateerd aan stress, pollen, dieren, huisstofmijt, melkproducten, tarwe, varkensvlees en kunstmatige E-nummers. Zelfs fruitsoorten zoals kiwi, aardbeien, ananas en citrusvruchten kunnen dit beïnvloeden. Wanneer je de oorzaak bij dit eczeem niet vind kan het eczeem jaren bestaan. Ons advies is om een voedingscoach in te schakelen. Het immuunsysteem speelt ook een belangrijke rol bij deze vorm van eczeem. Als de weerstand laag is dan kan de eczeem opspelen. Dit eczeem gaat vaak gepaard met astma en hooikoorts. Je kan al als baby eczeem gehad hebben wat op latere leeftijd weer kan opspelen terwijl het een hele tijd weg geweest is.

 

3. Contact eczeem
Contact eczeem ontstaat vaak door chemische producten,  nikkel,- pleister of een planten allergie. Maar hierin heb je ook Orto-ergisch eczeem: Dit wordt veroorzaakt door een irriterende stof zoals schoonmaak en oplosmiddelen. Ze zijn zo agressief dat de huid meteen reageert.

 

4. Hand eczeem
Hierbij heb je blaasjes op de handpalmen en vingers, maar dit kan ook op de voeten voorkomen. Nadat de blaasjes uiteindelijk zijn ingedroogd gaat de huid schilferen. Dit kan uiteindelijk behoorlijk groot worden. De eczeem kan ontstaan door contact allergie, voeding, gisten, bacteriën, geneesmiddelen of stress.

 

5. Zonlicht eczeem (Zonne allergie)
Na blootstelling met de zon wordt de huid rood, vertoont bultjes, jeukt, brandt en zwelt. UVA stralen zijn hierbij de oorzaak. Ook een slechte darmflora en  een slecht immuun systeem kunnen hierbij een rol spelen.

 

Is het wel eczeem?
Met een blauw licht kan de arts kijken of het gaat om een schimmel of eczeem. Als het om een schimmel gaat werkt een anti-schimmel crème van de huisarts het best. Het uiterlijk van schimmels zijn vaak rode vlekken met rode randen. Ook bij schimmels kan de darmflora uit balans zijn. Laat je huid even nakijken op candida of wormen.

 

Eczeem en voeding
Voeding heeft zeker invloed. Voornamelijk door voedsel intolerantie en allergieën. Daarbij verliezen je darmen de weerstand en dit kan zichtbaar worden in de huid. Genezing van eczeem moet dus niet alleen op de huid gericht worden maar ook bij de voeding worden aangepakt.

 

Hormoonzalf
Hormoonzalf (prednison) is niet de oplossing, maar bied slechts tijdelijke verlichting. Hierbij bestrijd je enkel de symptonen van het probleem. We moeten dus op zoek gaan naar de oorzaak van het eczeem en het niet gaan onderdrukken. Je kunt dit zelf testen door je voeding of verzorgingsproducten aan te passen.

 

Vind hier de artikelen: verzorgingstips voor eczeem en voedingstips voor eczeem.

 

Terug naar overzicht