Hulp bij eczeem: Verzorging van eczeem

Datum26 January 2016

 

Wanneer je last hebt van een droge huid is er een verhoogde kans op eczeem. Dit komt omdat de weerstand en de beschermlaag van de huid minder intact zijn. Vaak is eczeem naast verkeerde voeding ook genetisch bepaald. Daarnaast kunnen stress en medicatie eczeem verergeren.

 

content slider blog hulp bij eczeem wat is eczeem het huidinstituut schoonheidssalon oostwold oldambt groningen leek

 

De huid
Als we ouder worden produceert de huid minder talg. Talg is een vet substantie en houdt de huid soepel. Het biedt voornamelijk een beschermlaag op de huid. Doordat dit minder geproduceerd wordt is de huid vatbaarder voor slechte bacteriën. Bacteriën op de huid kunnen gaan irriteren wat jeuk veroorzaakt. Doordat je gaat krabben maak je de huid stuk en zorg je ervoor dat er meer slechte bacteriën bij komen.

 

Eczeem is over het algemeen een jeukende, rode huid met vlekjes en pukkeltjes. Soms kan de situatie verergeren waardoor er wondjes ontstaan. Het is dan ook belangrijk dat je voorzichtig omgaat met eczeem op de huid.

 

Onze verzorgingstips

 

- Was je huid niet met zeep (alles wat schuimt is zeep). Hierin zit heel vaak laureth sulfaat, een schadelijke stof voor het lichaam. Dit droogt jouw huid nog meer uit. Kies voor een douche melk of douche olie die vrij is van conserveringsmiddelen, minerale oliën, synthetische geur- en kleurstoffen. We raden het je ten zeerste af, maar mocht je toch elke dag willen douchen, dan raden we je aan om niet elke dag je huid (met zeep) te wassen. Houdt je huid niet te schoon. Bij een normale huid duurt het ongeveer 2 uur voordat de zuurmantel is herstelt. Bij een eczeem huid kan dit wel tot 8 uur duren. De zuurmantel is het vette laagje dat ervoor zorgt dat de schadelijke bacteriën niet in de huid kunnen komen. Houdt jouw zuurmantel op de huid dus intact!

- Was ook je haren met een Sulfaatvrije shampoo. Let bij het uitspoelen van de shampoo er ook op dat dit niet op het gezicht komt. Maar buig je hoofd naar achteren. Alle shampoos van Oolaboo zijn sulfaatvrij!

- Let op je voeding, lees ons artikel hierover.

- Verzorg je huid optimaal. Smeer de huid in met een voedende bodylotion en gezichtscrème om de vocht en vethuishouding weer op te bouwen. Houd de huid waar nodig goed vet met een volle/vette crème. Bijvoorbeeld van de Babor Calming sensitive of de Vita Balance lijn

 

Overige tips:

- Draag katoen in plaats van wol. Kledingstukken van wol houden meer warmte vast wat bij een droge huid niet de uitkomst bied. Bovendien kan de stof katoen ademen en doodt het de schadelijke bacteriën die niet tegen zuurstof kunnen.
 
- Probeer niet teveel verschillende dingen. Bij een gevoelige huid is het belangrijk dat je rust en regelmaat geeft aan een huid. Doe er niet te veel mee en gebruik een milde reiniging en een milde crème. Ga niet te veel door elkaar proberen. Reinig je huid zo min mogelijk. Gebruik liever een volle crème die je af en toe bij smeert en reinig je huid alleen als je make-up hebt gedragen.

 

- Sluit de huid niet af met bijvoorbeeld vaseline of paraffine. Dit verhoogd de temperatuur van de huid wat vochtverlies verhoogd. Je kan beter wat vaker op de dag een voedende crème op de huid aanbrengen om hem zacht en soepel te houden.
 

- Voorkom overmatig zonnen. Hierdoor kan de huid alleen maar meer geïrriteerd raken. Ga je toch in de zon gebruik een hoge SPF 50 balsem die de huid niet irriteert en vrij is van parfum.

- Ontstress. Zoek iets op waardoor je ontspant. Dit kan per persoon verschillend zijn, maar het gaat er om dat je iets doet waar je blij van wordt. Ga lekker wandelen in de natuur, dans in je huiskamer, pak een goed boek met een kop (kruiden)thee. Enjoy life!

Doctor Babor Neuro Sensitive

Babor heeft een speciale lijn ontwikkeld voor een droge, gevoelige geïrriteerde en jeukende eczeem huid. Ontwikkeld om de bescherming en weerstand van je huid op te bouwen.

 

De ingrediënten van Neuro Senstive:

Neuroxyl - Maakt de huid minder gevoelig en vermindert direct roodheid, jeuk en irritaties
Microzilver - Beschermt door zijn antibacteriële werking tegen het binnen dringen van schadelijke bacteriën en vreemde stoffen
Gamma-linolzuur - Verbetert de vethuidshouding van de huid waardoor bescherming in de huid weer wordt opgebouwd. De weerstand wordt verbeterd.
Lictaat en Dexpanthenol - Ondersteunt de zuurmantel van de huid en maakt de huid weer elastisch dankzij de hydraterende (vochtverhogende) werking.

 

De Neuro Sensitive lijn doorbreekt de cyclus van een jeukende, geïrriteerde huid. Het herstel van de huid wordt versneld. Deze lijn bied een uitkomst voor extreem droge huiden met schilfering en jeuk, doordat deze producten direct verzachten en kalmeren. Ook geschikt voor Acne Rosacea. Ze bieden ook een uitkomst bij Acne. Acne is vaak ook een erg gevoelige huid die erg kan jeuken door de (genzeing van) pustels en papels.Veel van onze klanten hebben hier baat bij en merken als ze weer overstappen naar een ander product de huid meteen weer geïrriteerd raakt.

 

Je vind in deze lijn een showermilk, bodylotion, reiniging voor het gezicht en een luchtige en volle crème.

 

Behandelingen

Er moet eerst gekeken worden om wat voor eczeem het gaat, op basis daarvan kan een behandeling en prognose gesteld worden. Ga hiervoor naar een een dermatoloog en laat jouw eczeem beoordelen. Het is belangrijk om de eczeem huid goed te voorzien van vet door een vaselinelanette zalf. Dan wordt langzamerhand de vochtbalans in de huid opgebouwd.

 

De Neuro Sensitive behandelingen en de Neuro Sensitive lijn zijn zeer geschikt voor huiden met eczeem. Deze lijn werkt meteen op de vethuishouding en zuurtegraad van de huid. Jouw huid wordt hierbij gevoed en in balans gebracht. Bekijk hier onze behandelingen.

 

Zie ook onze artikelen: wat is eczeem en voedingsadvies voor eczeem huiden. Heb jij nog vragen na het lezen van dit artikel? Stel ons gerust jouw vragen!

 

Terug naar overzicht