Hulp bij acne: Verzorging van acne

Datum10 November 2015

 

Acne heeft speciale verzorging nodig. In dit artikel geven we je meer informatie over de verzorging van je huid bij acne.

 

 

ACNE 2

 

Reinigen

Het is van belang om 's ochtends en 's avonds de huid goed te reinigen met een mild reinigingsproduct. En acne huid is een geïrriteerde en gevoelige huid. Gebruik dus geen uitdrogend reinigingsproduct. Kies voor een reiniging zonder zeep, emulgatoren, parfum en alcohol.


Exfoliëren (Peeling)
Acne kan ontstaan door een te dikke hoornlaag. Daarom is het goed om de huid te ontdoen van teveel aan dode huidcellen. Dit kun je doen met salicylzuur of fruitzuren. Gebruik bij een actieve acne geen peeling met korrels. Dit kan de acne alleen maar meer irriteren en verergeren doordat je het openmaakt en de bacteriën verspreiden.

 

Verzorgen

Kies voor een vetvrije en antibacteriële gel-crème. Hoe meer olie in de crème, hoe sneller de talgklieren geïrriteerd worden, verstoppen en gaan ontsteken.


Musthave ingrediënten bij acne

- Salicylzuur:
Verwijdert dode huidcellen en voorkomt verstopping van de talgklieren.

 

- Benzoylperoxide:
Doodt de 'Probionibacterium-Acnes' bacterie die acne kan veroorzaken. Het remt de talgproductie en werkt licht peelend. Smeer benzoylperoxide niet alleen op het puistje zelf, maar op het hele aangedane gebied. Puistjes doen er ongeveer twee weken over om te voorschijn te komen. Met andere woorden: Als je met een cosmetica product alleen de bestaande puistjes behandelt, zal de acne over twee weken dus niet verbeterd zijn. Bij acne heeft een spot-treatment dus niet veel zin.

- Retinol:
Retinol is afgestemd van vitamine A. Door vitamine A delen de huidcellen sneller waardoor de huid zich sneller gaat vernieuwen. Dit zorgt ervoor dat de huid sneller van onzuiverheden hersteld. Kan oraal (Isotretoïne) en lokaal (Retinol 3TR serum) gebruikt worden.

 

Ingrediënten van de Babor Pure lijn

- Extracten uit de olijf: Remt de talgstroom in de huid die ontstekingsprocessen tegen gaat.
- Mangolia Extracten: Remt de bacterie groei op de huid die de ontstekingsreactie in gang zet.

- Farnesol Phytosphomgosinen: Remt de bacteriegroei. Reduceert rood kleuringen en onzuiverheden.

- Paardenstaart Extract: Werkt adstringerend en bevordert de genezing van wondjes.

 

Ingrediënten uit de Doctor Babor purity cellular lijn

- Poria Cocos Extract: Anti irriterend en kalmeert de huid onmiddellijk.

- E. Chlorantha Extracten en Oleanolzuur: Reduceert grootte van de talgklieren en verminderd zo de talgproductie.

- Beta-Hydroxyzuur 2%: Verhinderd de vorming van comedonen en bevordert de normale afschilfering van onze huid.

- A-Aligoglucan: Bevordert een gezonde bacterieflora op de huid door het remmen van de 'Propionibacterium acnes' bacterie.

- Microzilver: Antimicrobieel (doodt bacteriën en verhindert infecties) en irritatie verzachtend.

 

Behandelingsmogelijkheden
Het is belangrijk dat de huid extreem goed gereinigd wordt. Dit kan gedaan worden d.m.v. chemische peelings en het zuiveren van de huid door een professional. Wanneer de acne rustig geworden is hebben we ook mooie behandelingen om de littekens te verzachten!

 

Medicijnen
Soms redden we het niet met alleen een aangepaste verzorging. Mochten de juiste verzorgingsproducten niet voldoende zijn, dan kun je altijd bij een arts of dermatoloog langsgaan voor een verbeterende medicatie kuur. Dit wel in combinatie met goede verzorging van de huid zodat de huid niet teveel uitdroogt. Medicijnen die hierbij voorgeschreven kunnen worden zijn bijvoorbeeld orale antibiotica, anticonceptie pillen, crèmes/gels/lotions (Eryacne, Benzoylperoxide) of een vitamine A preparaat lokaal of oraal (Isotretoïne). Laat je hierin altijd goed adviseren!

 

Andere tips en trucs

Er zijn nog meer dingen die acne kunnen veroorzaken waar je misschien niet meteen bij na zal denken.Zo als het overmatig aanraken van de huid. De handen zitten altijd vol bacteriën. Zorg ervoor dat je iets vaker je handen wast en probeer niet te vaak aan je gezicht te zitten. Ook een telefoon bevat veel bacteriën. En je begrijpt wel dat je met bellen die vuile telefoon tegen je gezicht aan houdt. Make-up kwasten kunnen ook de boosdoener zijn. Heb jij deze ooit al wel eens gereinigd? Lees in dit artikel meer over vuile make-up kwasten en hoe je ze het beste kan reinigen.

 

Slapen op een satijnen kussensloop kan enorm helpen met een acne huid. Acht uur per dag lig je op een kussensloop. Wanneer je op katoen slaapt kan dit behoorlijk irriterend tot zelfs pijnlijk werken bij een acne huid. Satijn verlicht deze irritatie en pijn waardoor u 's ochtends zonder pijnlijke huid wakker word.

 

Regelmatig zonnen met acne kan gunstig uitpakken. Ultraviolette straling maakt acne minder actief. Ga niet voor een intensieve blootstelling, dat wordt alleen maar schadelijk. Pas bij zonnen ook op welke producten je gebruikt, benzoylperoxide, fruitzuren en vitamine A kunnen je overgevoelig maken voor zon. En denk erom dat je de huid wel insmeert. Want verbranding in de huid verdwijnt nooit en zal na vele jaren tevoorschijn komen als pigmentvlekken.

 

Kom voor productadvies op maat bij ons langs voor een consult.

 

Heb je nog vragen met betrekking tot dit artikel? Wij helpen je graag met het begeleiden naar een gezonde huid! Vul dan hier ons contactformulier in of bel ons op 0597 552515.

 

Zie ook de artikelen:

Hulp bij Acne: Wat is acne

Hulp bij Acne: Voeding

 

Terug naar overzicht