Acné en de pil (anti-conceptie)

Datum02 mei 2017

 

Het is inmiddels wel bekend dat acne vele oorzaken heeft. Zo ook de reactie op het gebruik van medicatie. Acne wordt gezien als een puber probleem, maar dit huidprobleem komt ook voor bij veel volwassenen. Vooral bij vrouwen die aan de anticonceptie zijn. Anticonceptie is een medicijn dat ingezet wordt bij vrouwen om zwangerschap te voorkomen.

 

blog acne en de pil het huidinstituut oostwold gem

 

De pil
De pil zorgt ervoor dat de kans op zwangerschap miniem wordt dankzij de actieve ingrediënten: Oestrogeen en progestageen. Zoals ieder medicijn kan de pil voor bijwerkingen zorgen zoals acne, stemmingswisselingen, psychische klachten, longembolie, depressie, hoofdpijn enzovoort. De progestageen in de pil veroorzaakt vaak de acne. Dit omdat progestageen het stofje androgeen bevat, welke de talgproductie verhoogd. Door meer aanmaak van talg is de kans op onzuiverheden en ontstekingen vele malen groter.

 

Anti-androgeen in de pil

Door de jaren heen is er ook een pil ontwikkeld die tegen acne werkt, de Yasmin en de Diane pil. Deze pillen hebben een  anti-androgene werking. Anti-androgeen stopt de stimulerende werking van androgenen waardoor de talgproductie juist verminderd wordt.

De Yasmin en Diane pil

 De Diane pil bevat cyproteronacetaat wat als anti-androgeen functioneert. Deze pil is een relatief zware pil omdat deze nogal wat bijwerkingen kan hebben (vooral wanneer je in de puberteit bent). Daarom wordt deze pil vaak voor vrouwen vanaf 25 jaar aangeraden. Deze pil is primair ontwikkeld om acne tegen te gaan, maar kan ook gebruikt worden als anticonceptiemiddel. De Yasmin is een relatief lichte pil en wordt vaak gebruikt als "eerste pil" bij meiden in de puberteit. 

 

De pil kan acne dus zeker prikkelen, tenzij je een pil gebruikt met anti-androgene werking zoals de Diane of Yasmin. Helaas heb je dan wel weer te maken met vele nare bijwerkingen. De pil met anti-androgenen gebruiken als oplossing om acne te bestrijden raden wij af. Met het gebruik van de pil haal je alleen de symptomen weg en niet de oorzaak. Bovendien stel je vaak de acne uit. Zodra je stopt met de pil komt de acne weer terug. Het is dus vele malen beter om de acne te verbeteren door je levensstijl aan te passen om jouw huid weer mooi te krijgen.

 

Terug naar overzicht