Acne en de (mirena) spiraal

Datum30 mei 2017

 

Acne is een huidprobleem en kan veel verschillende oorzaken hebben. Ook de mirena spiraal heeft invloed op jouw lichaam en huid. In dit artikel lees je meer over de invloed van de mirena spiraal.

ACNE 2

 

Mirena spiraal
Niet alleen de pil heeft invloed op de talgproductie van de huid. Maar de spiraal kan ook veel teweeg brengen. We praten hier dan over de mirena spiraal.  Dit spiraal bevat de vrouwelijke hormonen: progesageen en levonorgestrel. Levonorgestrel doodt de zaadcellen en zorgt voor een blokkade tijdens het innestelen van de eicel in het baarmoederslijmvlies. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen. 

 

Bijwerkingen

De mirena spiraal is zeer betrouwbaar en gemakkelijk maar bevat ook andere bijwerkingen zoals stemmingswisselingen, onregelmatig bloedverlies en buik en rugpijn. Uit de cijfers is gebleken dat 35% van de vrouwen last krijgt van acne door de mirena spiraal.

 

Acne als bijwerking door de mirena spiraal
Levonorgestrel zorgt voor een verhoogde gevoeligheid van het mannelijk hormoon testosteron waardoor de talgklieren worden gestimuleerd. Bij een verhoogde toename in de talg productie kunnen de poriën sneller verstoppen en ontstekingen ontstaan.

 

Wat te doen?

Wanneer jij overgevoelig bent voor de levonorgestrel in de mirena spiraal is het verstandiger om deze spiraal weer te laten verwijderen. Doe dit in goed overleg met de huisarts. Acne klachten kunnen meteen minder worden bij het verwijderen van de mirena spiraal. In combinatie met juiste begeleiding en advies van een huidspecialist kan de acne optimaal behandeld worden.

 

Alternatief voor de mirena spiraal
Als alternatief raden wij de koper spiraal aan. Deze spiraal geeft geen hormonen af . De bijwerking hiervan is wel dat je menstruatie wat heftiger kan worden. Maar de keuze tussen acne of de menstruatie is al snel gemaakt in ons optiek. Overleg dit altijd even met je huisarts of gynaecoloog.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over jouw acne? Je bent van harte welkom voor een consult bij ons in het instituut!

 

Terug naar overzicht