Wondgenezing

Datum05 April 2017

 

Of het nu een operatiewond, schaafwond of een ander soort wond is. Deze dien je met zorg te behandelen. Een wond is een kwetsbare plek op de huid. Gevoelig voor bacteriën en infecties. Het lichaam probeert dit zo snel mogelijk te herstellen door de wond te dichten. En dit is een heel bijzonder en belangrijk proces. In dit artikel lees je meer over de genezingskracht van de huid.

blog wond genezing het huidinstituut

 

De wond
Een wond bestaat vaak uit verschillende aspecten. Zo zie je vaak roodheid, bloed, zwelling, warmte en soms zelfs pus. De huid is open gescheurd/geschaafd en gaat bloeden. Het bloeden wordt veroorzaakt door kapotte bloedvaten.  

 

Heling van de wond
Voor het genezen van een wond worden de cellen in de huid geactiveerd en de bloedplaatjes in het bloed gaan zich vermenigvuldigen. Het bloed wat vrij is gekomen gaat stollen om op de huid een beschermende korst te vormen om de wond meteen te dichten. Onder deze korst werkt de huid hard om extra huidcellen aan te maken. De nieuwe huidcellen vormen samen de nieuwe huid. Na een tijd valt de korst van de huid af. Bij een diepere wond is de kans groot dat er een (keloïd) litteken ontstaat.

 

De korst op de wond

Laat de korst goed zitten en krab/pulk er niet aan. Anders moet het hele proces opnieuw beginnen en maak je de huid weer opnieuw open. Dit keer dieper dan daarvoor. De wond gaat jeuken omdat er een vochttekort ontstaat rondom de wond. Ondanks de jeuk: probeer er niet aan te krabben! Tip: Tik er zacht met het zachte deel van je vingertop op. Dit stilt vaak al licht de jeuk.

Verzorging
Gebruik een crème met herstellende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat de huid zacht en soepel gemaakt wordt en extra vocht vasthoudt. Extra vocht is van groot belang om de cellen in de huid extra kracht te geven. De Doctor Babor Ultimate Repair Cream is zeer geschikt voor de verzorging van de (kapotte) huid. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt aanzienlijk verminderd. De producten uit de Repair lijn van Doctor Babor gebruiken wij ook na onze huidverbeterende behandelingen waarbij we dieper in de huid werken zoals bij Microneedling en Microdermabrasie. Om uit de behandeling het beste resultaat te halen adviseren wij deze producten voor thuisgebruik.

Bescherming

Als de korst eenmaal van de huid afgevallen is, ontstaat er een nieuwe roze en vooral kwetsbare huid. Dit is het moment dat de huid erg goed beschermd moet worden met een sunblock. De huid is namelijk veel gevoeliger voor beschadigingen zoals pigmentvlekken en huidkanker. Om pigmentvlekken en huidkanker te voorkomen adviseren wij een hoge bescherming zoals de sunstick SPF50 of de ultimate protecting balm SPF50

 

Littekens verzachten met microdermabrasie
Microdermabrasie is de perfecte behandeling voor het verzachten van littekens. Al na 6 weken is het mogelijk om met een microdermabasie behandeling de littekens zoveel mogelijk te verzachten. De cellen in de huid worden extra aan het werk gezet waardoor een litteken zoveel mogelijk verzacht wordt. Dit in combinatie met de juiste producten voor thuisgebruik.

 

Voor meer informatie hierover kan je terecht bij een van onze huidspecialisten.

 

Terug naar overzicht