Nachtdiensten draaien, belastend voor de huid

Datum04 October 2016

 

We hebben al eerder in een artikel aangeduid waarom slapen zo goed is voor je huid (lees terug: schoomheidsslaapje). Wanneer je slaapt laad de batterij van het lichaam weer op. Het lichaam herstelt en je krijgt nieuwe energie. Dit geldt ook voor de huid. Maar hoe ga je hiermee om als jij nachtdiensten draait op je werk?

content blog nachtdienst tips bij het huidinstituut

 

Nachtdienst van de huid

Wat doet slapen met de huid? In het begin van de avond wordt  je celdeling actief. De huid begint met regenereren en aanmaken van collageen. Het herstelmechanisme werkt het meest optimaal midden in je slaap. Belangrijke aanpak van het herstel zijn onzuiverheden, huid irritaties en lijntjes. Als het herstelmechanisme klaar is gaat je huid alle vitamines en mineralen opnemen uit de crèmes en serums die je hebt gebruikt voor het slapen gaan. Als afsluiting gaat je lichaam hormonen en afvalstoffen afscheiden die vocht vast houden. Dit verklaart soms waarom je huid (vooral rondom de ogen) er in de ochtend wat 'opgeblazen' uit kan zien. Dit wordt allemaal midden in de nacht gedaan wanneer het donker is en je lichaam eigenlijk het seintje geeft dat je moe wordt (De aanmaak van melatonine speelt hierbij een belangrijke rol).

 

De gen-huishouding raakt van streek

Elke cel en elk weefsel in ons lichaam heeft zijn ritme. Onze genen zijn getimed om op een bepaald moment van de dag hun functie uit te oefenen. Wanneer jij je dag en nachtritme omgooit wordt er chaos gecreëerd in het lichaam. Het is net als ons huishouden: je bent gewend om dingen op bepaalde tijdstippen te doen. Ga je dit omgooien, dan klopt het ook niet meer. Zo werkt het dus ook met onze genen. En dat veroorzaakt stress... 

 

Nachtdiensten geeft stress, wat een grote rol speelt bij huidklachten

Stress is de grote boosdoener als het gaat om huidklachten. Het lichaam is gewend om overdag te beschermen en in de nacht te herstellen. Bij het draaien van nachtdiensten betekent het dat jouw lichaam helemaal ontregeld is. Hierdoor komt er cortisol vrij in ons lichaam (hét stresshormoon). Een overdaad aan cortisol in het lichaam is schadelijk voor onze gezondheid en zo ook voor jouw huid. Teveel stress kan een grote oorzak zijn van een onrustige huid zoals eczeem en een (over)gevoelige huid. Cortisol zorgt ook voor een lager immuunsysteem waardoor de huid minder goed beschermd is. Hierdoor hebben mensen die nachtdiensten draaien vaker een onzuivere en/of een geïrriteerde huid.

 

Anti-jetlag producten
Een verkeerd leefpatroon veroorzaakt dus stress en verslechterd het immuunsysteem. Om het nachtritme van jouw huid toch zo veel mogelijk te ondersteunen heeft Babor speciaal voor mensen die nachtdiensten de anti-stress crème ontwikkeld. Een crème de de huid ondersteund tijdens zijn of haar jetlag (een verwarde biologische klok) De Anti-stress crème zorgt ervoor dat de huid niet meer zo snel zal reageren op de prikkels die de huid irriteren. Daarnaast wordt de weerstand van de huid opgebouwd en wordt minder snel rood. Ook de Babor nacht ampullen met zwarte alg geven je huid een enorme boost als je 's avonds een dienst moet draaien. Het herstel van de huid wordt dankzij dit ampul geactiveerd en zorgt ervoor dat jouw huid toch gaat herstellen terwijl jij aan het werk bent. 

 

Hoe kan ik verder zo gezond mogelijk blijven tijdens mijn nachtdiensten?

Zorg voor een overschot aan antioxidanten. Deze beschermen de huid tegen eventuele beschadigingen. Kies er bijvoorbeeld voor om voor jouw nachtdiensten een groente smoothie te drinken of eet een soep en/of salade. Gebruik een vitamine C serum of nacht ampul op je huid en probeer lege calorieën te mijden (koekjes, snoep en kant en klare maaltijden). Let ook op de hoeveelheid eten die je nuttigt, vaak eten mensen in de nachtdienst teveel calorieën wat voor een ongezond lichaam zorgt. Ook lichaamsbeweging zorgt ervoor dat stress vermindert. Krachttraining kost het minste tijd en zorgt voor de mooiste balans in je hormoonhuishouding. Het beste kun je dit voor je nachtdiensten doen wanneer je er nog voldoende energie voor hebt. Split je trainingschema op in een het trainen op een dag voor het onderlichaam en een dag voor het bovenlichaam. 

Heb jij nog vragen n.a.v. dit artikel? We beantwoorden ze graag!

 

 

Terug naar overzicht