Het gevolg van stress

Datum20 June 2017

 

Dat stress nadelige gevolgen heeft weet iedereen. Maar wat doet stress nou precies met je huid? Je leest het in dit artikel!

3 Het gevolg van stress in de huid het huidinstituut oostwold

 

Een droge huid door stress

Tijdens een stressperiode wordt het hormoon cortisol aangemaakt. Dit is een hormoon dat er voor zorgt dat je een stressperiode beter aan kan en je aanspoort om harder en effectiever te werken. Cortisol maakt een disbalans in de hormoonhuishouding waardoor het vocht in je lichaam minder goed vastgehouden wordt. Daardoor ontstaat een vochtarme huid, welke trekkerig aanvoelt. Daarnaast is stress enorm grote veroorzaker voor het afbreken van het collageen in de huid. Collageen zorgt ervoor dat jouw huid mooi vol en stevig blijft. Wanneer dit afgebroken wordt, veroudert je huid vele malen sneller.

 

Rimpels door stress
Wanneer iemand door een moeilijke en/of stressvolle periode gaat zie je de huid flink achteruit gaan. Er ontstaan meer lijntjes en rimpels en de huid wordt slapper. Door een continue verhoogd cortisol gehalte wordt het collageen in de huid afgebroken. Dit omdat er ook nog eens veel meer vrije radicalen ontstaan tijdens deze stress periode.

 

Een rode en gevoelige huid door stress
Ook roodheden in de huid kunnen door stress ontstaan als gevolg van cortisol. Je herkent het vooral aan vlekkerige roodheden in het gezicht.


Nachtdiensten stimuleren ook de stress in de huid
Nachtdiensten draaien brengt je bioritme uit balans. Daardoor kan je lichaam niet voldoende herstellen en je lichaam krijgt onvoldoende rust. 

 

Ontstekingen in de huid
Wanneer we stress ervaren gaat het mannelijke hormoon: testosteron omhoog. Dit hormoon verhoogt de talgproductie waardoor ontstekingen ontstaan. Dit geldt ook voor de menstruatie, waarin veel hormonale schommelingen plaatsvinden tussen de mannelijke en vrouwelijke hormonen. Daardoor zijn vrouwen vaak vlak voor/tijdens de menstruatie gevoelig voor ontstekingen.

 

Vochtophoping en wallen onder de ogen
Voldoende nachtrust zorgt voor het herstel van het lichaam. Bij te weinig slaap (omdat je van stress ligt te piekeren) kunnen de afvalstoffen onder de ogen niet voldoende afgevoerd worden wat resulteert op vochtophopingen en donkere kringen. 

 

Slechte eetgewoontes door stress

Een slechte huid kan ook ontstaan door je voedingspatroon in een stressvolle periode. Wanneer we het druk hebben hebben we de neiging om minder goed voor onszelf zorgen.  Een snelle hap zoals een kant-en-klaar maaltijd en de behoefte naar suikerrijke voeding is vele malen hoger bij stress. Die ongezonde stoffen die in het lichaam binnenkomen maken het hormoon: insuline instabiel. Dit heeft invloed op het hele lichaam en dus ook de huid.

Jeuk en huidproblemen

Het hormoon histamine wordt ook veroorzaakt door stress. Dit geeft enorme jeuk op de huid. Veel huidproblemen zoals rosacea, acne, psoriasis en eczeem worden verergert door stress. Het geeft een verlaagde weerstand, veroorzaakt slechte eetgewoontes en verhoogt het testosteron en histamine in de huid. Dit maakt de huid erg onrustig, rood en veroorzaakt ontstekingen.

Wat te doen?
Gebruik verzorgende producten die de huid flink hydrateren. Neem ook extra vitamine C om de vrije radicalen tegen te gaan. Dit kun je doen door de vitamine C als supplement in te nemen, maar ook kun je vitamine C gebruiken op de huid. Eet gezond en zo puur mogelijk en zorg voor een goede nachtrust. Jeukt jouw huid? De Neuro Sensitive lijn van Doctor Babor is gespecialiseerd in een onrustige, rode en jeukende huid!

Tips voor ontspanning
- Ga buiten wandelen, de natuur werkt op je rechter hersenhelft: De positieve kant. Dit geeft je meer ontspanning dan de linker hersenhelft: de negatievere kant. Ook lezen en tv kijken activeert de linker hersenhelft. Tip: Kleurboek voor volwassenen. Dit is een goede stimulans voor de rechter hersenhelft!
- Schrijf de dingen die jou bezig houden op een papier voordat je gaat slapen. Een to do lijst noemen we dat. Deze leg je letterlijk op je nachtkastje neer en kan je de volgende dag weer oppakken.
- Luister naar je ademhaling. Vooral fijn als je in bed ligt. Adem 5 keer diep in en langzaam uit. De verbetert je ontspanning meteen. Door bewust met je ademhaling bezig te zijn vergeet je de andere dingen sneller.
- Plan je eigen rustmomenten. We moeten van alles en vergeten onszelf. Maak van jezelf een prioriteit. Denk aan de mooie zin in het vliegtuig: "Help eerst uzelf en dan de anderen". Als wij niet gezond zijn en goed in ons vel zitten, kunnen wij anderen ook niet goed helpen. Daar wordt iedereen beter van!

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over jouw huid? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier!

 

Terug naar overzicht