De zuurmantel van de huid

Datum18 January 2017

 

De zuurmantel zorgt voor het beschermen van de huid tegen kou, warmte, bacteriën en het binnendringen van schadelijke stoffen. Het is daarom erg belangrijk om zuinig met deze beschermlaag om te gaan. De zuurmantel bestaat uit zweet, talg en huidschilvers. Na elke douchebeurt lost de zuurmantel op omdat shampoo en douchegel een base (zeep) is. Zeep lost zuren op en verwijdert het van de huid. Na gemiddeld 2-3 uur is de zuurmantel van de huid na een douchebeurt herstelt. Wees er alert op dat in deze tijd jouw huid open en bloot gesteld staat aan het binnendringen van schadelijke stoffen. Gebruik daarom milde (zeepvrije!) producten en verzorg de huid met een bodycrème of olie.

blog zuurmantel het huidinstituut

 

PH-waarde
Zoals elke stof dat water bevat, heeft ook de zuurmantel een PH waarde. De PH waarde geeft aan of een product juist zuur of basisch (zepig) is. De zuurmantel bestaat uit een combinatie van zweet, talg en huidschilvers. Op de bovenste huidlaag leven micro-organismen. Micro-organismen zijn bacteriën (goede en slechte), virussen en gisten die, als ze het lichaam binnendringen, schade aan kunnen richten en ons ziek maken. De zuurmantel houdt deze ziektemakers buiten de deur.

  

Juiste zuurbalans voor de huid

De PH-waarde varieert van 1 tot 14. 1 is extreem zuur zoals bijvoorbeeld zoutzuur en 14 is erg basisch (zepig) zoals bijvoorbeeld een gootsteenontstopper. 7 noemen we PH neutraal. De PH waarde van de huid ligt rond de 4,5 en 5,5. Dit is aan de zure kant en daarom wordt het een zuurmantel genoemd. Bij een te hoge PH waarde is de huid gevoeliger, doffer en droger. Dit ontstaat doordat de huid minder weerstand biedt. Indien de zuurmantel niet in balans is, beschadigd en verouderd de huid vele malen sneller.

 

Water lost vanaf 26 graden de zuurmantel op, waardoor de huid op dat moment basisch wordt. Zeker indien er een douchegel en/of shampoo gebruikt wordt. Daarom is elke dag douchen niet goed voor de huid. Daarnaast is een juiste verzorging tijdens en na het douchen van groot belang. Na het douchen duurt het zo'n 2-3 uur tot de zuurmantel van de huid weer is herstelt. 

 

PH neutrale producten
Het is belangrijk om de PH waarde van de huid zo min mogelijk aan te tasten. Gebruik daarom PH neutrale producten. Opschuimende producten (door sulfaten) en zeep heeft vaak een hoge PH waarde rond de 9/10, dit ontvet de huid te sterk. Kies daarom voor zeepvrije producten. >> Klik hier om de producten van Babor te bekijken welke de zuurmantel niet aantasten <<

PH waarde van Babor producten

De reinigingsproducten van Babor zijn extreem mild en tasten de PH waarde van de huid niet aan. De PH-waarde van de producten liggen tussen de 4,9 en 5,5 in. Met fruitzuren wordt de huid zuurder gemaakt. Dit heeft een peelend effect en zorgt voor een stralende frisse huid. Het is belangrijk om de huid na fruitzuren te herstellen met een neutraliserend product. Bijvoorbeeld het Ultimate calming serum, de Rebalancing liquid lotion of de Rose toning lotion.

 

Terug naar overzicht