De droge huid

Datum11 April 2017

 

Een droge huid ontstaat doordat de huid weinig tot geen talg aanmaakt. De droge huid is vaak doffer en gevoeliger door een tekort aan vet (en vocht). Het vette laagje van talg houdt de huid zacht, soepel en beschermd tegen het binnendringen van schadelijke stoffen en bacteriën. De huid kan kriebelen en jeuken omdat de beschermende laag slecht functioneert. Dit kan leiden tot het huidprobleem: Eczeem.

blog droge huid het huidinstituut

 

Oorzaken van een droge huid

Het ontstaan van een droge huid kan komen doordat de huid met agressieve producten (zeep) gewassen wordt of in aanraking komt met andere ontvettende en reinigende middelen. Bij het teveel weg wassen van de talglaag met zeep verliest de huid haar beschermingslaag. Ook kan de huid droog worden door factoren van buitenaf zoals (gure) wind, regen, sneeuw, warme, koude en/of droge lucht (veroorzaakt door kachels en airco's). Hierdoor is de huid in de winter vaak nóg droger dan in de zomer.

 

Leeftijd

Op jonge leeftijd veroorzaakt een droge huid weinig problemen. Hoe ouder we worden, hoe meer aandacht we moeten besteden aan onze droge huid. Als we ouder worden vertraagd de aanmaak van huidcellen en ook de aanmaak van het talg. Hoe ouder we worden hoe droger de huid wordt. Daarom wordt er bij een passende huidverzorging ook altijd gekeken naar je leeftijd.

 

Vochtarm en vetarm
Het laagje talg wat de huid uitscheidt zorgt voor een goede beschermlaag van de huid. Wanneer deze verdwijnt is de huid minder goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Maar wist je dat het laagje talg ook als een afdichting werkt op de huid voor een goede vochtbalans? Talg sluit de buitenste laag van de huid af en zorgt ervoor dat vocht minder snel uit de huid verdampt. Een droge huid gaat meestal gepaard met een zeer vochtarme huid

 

Het voorkomen en verzorgen van een droge huid

1.Vermijd het wassen van de huid met een agressieve (en zeephoudende) reinigingsproducten. Reinig bij een zeer droge huid maar 1 keer per dag de huid met een milde reinigingsolie. Let ook op met shampoo en douchegel tijdens het douchen. Ga ook hierbij voor een douche olie.

 

2.Draag schoonmaakhandschoenen tijdens het schoonmaken. Dit voorkomt uitdroging van de handen.

 

3. Zorg ervoor dat je de verwarming niet te hoog zet en zorg voor een goede ventilatie in huis. Kies voor een circulerende vochtverdamper en koop eventueel groene planten (een palm) voor in huis. Slaap ook met een open raam voor schone frisse lucht.

 

4. Wanneer je de kou in gaat, bescherm je huid dan met een gezichtsolie of rijke crème (op olie basis) en trek genoeg kleding aan. Je handen in de winter beschermen met warme handschoenen is een must.  

 

5. Drink voldoende water en verhoog jouw weerstand met het eten van groentes en fruit. Vermijd stress, alcohol, koffie, sigaretten en suikers.

 

6. Gebruik een zonnefactor (vooral in de lente en zomer) om uitdroging door de zon (en verbranding) te voorkomen.

 

 Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Wij beantwoorden ze graag!

 

Terug naar overzicht