Pigmentvlekken

Oorzaak
Pigmentvlekken ontstaan door een ophoping van pigment. Pigment is in feite een kleurstof, melanine, die wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de opperhuid. Pigment is verantwoordelijk voor de kleur van de huid, maar ook voor de kleur van je haar en bijvoorbeeld de iris van de ogen. Pigment heeft een beschermende functie. Bij blootstelling aan zonlicht maakt het lichaam meer pigment aan om zich te beschermen tegen het UV-licht. Hierdoor ontstaat de bruine kleur op de huid. Zonnen is in feite niks anders dan het aanmaken van meer pigment. Bij een teveel aan zonlicht kunnen de pigmentcellen in de war raken. Oorzaak nummer 1 voor pigmentvlekken is dan ook zonlicht. De in de war geraakte pigmentcellen zorgen voor een ophoping van pigment op een bepaalde plek. De pigmentvlek is ontstaan.Een andere oorzaak is ouderdom. Dan worden de plekken ouderdomsvlekken genoemd. Een moedervlek of sproetjes zijn ook voorbeelden van een opeenhoping van pigment door de pigmentcellen.

Ook jonge mensen kunnen pigmentvlekken krijgen.
Vaak worden de pigmentplekken gezien als een veroudering van de huid en veel mensen smeren dagelijks met crème om de pigmentvlekken te laten verdwijnen. Niet alleen oudere mensen krijgen er echter mee te maken. Jonge mensen kunnen ook heel goed te maken krijgen met pigmentcellen die in de war zijn geraakt. In principe zijn pigmentvlekken ongevaarlijk. Pigmentvlekken worden door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.. In sommige gevallen kan een opeenhoping van pigment, vaak aangeboren moedervlekken, veranderen in een melanoom, oftewel huidkanker. De kans dat dit komt bij normale pigmentvlekken is echter zeer klein.

Soorten pigmentvlekken
Lentigo Solaris (Zonnevlekken)
Pigmentvlekken veroorzaakt door de zon. Hieronder vallen ouderdomsvlekken en levervlekken. Lees alles over ouderdomsvlekken in het artikel Ouderdomsvlekken.

Zwangerschapsmasker
Een grote pigmentvlek in het gezicht. Wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Verdwijnt na de zwangerschap. Een zwangerschapsmasker die ontstaat terwijl er geen sprake is van een zwangerschap is vaak blijvend.

Aangeboren pigmentvlekken
Hieronder vallen bijvoorbeeld moedervlekken en de cafe-au-lait vlekken.

Overige pigmentvlekken
Door wondjes, huidirritatie, acne, eczeem en littekens kunnen ook bruine vlekjes ontstaan.

Vitiligo
Dit zijn witte vlekken waarbij het pigment juist ontbreekt. Het tegenovergestelde van een pigmentvlek. Het immuumsysteem van het lichaam speelt hierbij een rol. Het lichaam valt zijn huideigen pigmenten aan, waardoor het pigment kapot gemaakt wordt in de huid. Daardoor ontstaat er hypopigmentatie, oftewel: Ontkleuring van de huid.

Behandelingen
Om pigmentvlekken te verzachten hebben wij verschillende behandelmethoden, afhankelijk van de sterkte van het pigment in de huid. Bij lichte pigmentvlekken adviseren wij een fruitzuurpeelingkuur.Deze peelingkuur doet u grotendeels zelf thuis. Bij zeer zichtbare pigmentvlekken adviseren wij de Spot Reducer treatment. Met deze behandeling worden de pigmentvlekken d.m.v. CO2 bevroren. De bevriezing maakt het pigment in de cellen kapot en wordt door de huid afgestoten. Om de huid mooi egaal te houden is het erg belangrijk om de huid met een hoge SPF (minimaal 30) te beschermen tegen de zon.

Prijzen

Babor Spot reducer treatment € 85,-
Behandeling per pigmentvlek € 15,-
Behandeling per 3 pigmentvlekken € 40,-voor een afspraak kan je ons bellen op 0597-552515 of online boeken:

Ben je nieuw? Maak dan kennis met ons instituut en boek de kennismakingsbehandeling!